NATURVITENSKAP

Jakten på Higgs

Ragna Kronstad
26. nov. 2004 - 11:34

Higgs partikkel må ha en masse større enn 114,4 GeV/c 2.

Så mye vet man i dag takket være avanserte statistiske metoder.

Ved gruppen for eksperimentell partikkelfysikk ved Fysisk Institutt ved Universitet i Oslo (UiO) forsvarte Sigve Haug i forrige uke sin doktoravhandling om avanserte statistiske metoder som brukes i søket etter Higgs partikkel.

– Jeg har brukt en multivariat metode med en høyere orden enn det som er blitt brukt før, forklarer den ferske doktoren.

I Cern bygges det en ny partikkelakselerator som produserer partikler med større massesenter-energi enn tidligere.

– Det er nødvendig fordi masse og energi er to sider av samme sak. Fordi partikkelen man leter etter har så høy masse, må energien som frigjøres i kollisjonene være tilsvarende stor, forklarer fysikeren.

Den berømte nåla

Haug mener avansert statistikk vil bli stadig viktigere også innen innen partikkelfysikken.

– Men det er som å lete etter nåla i høystakken. Det vi jobber med, er mønstergjenkjenning for å skille ut de kollisjonene som er interessante, sier han og gir Teknisk Ukeblad et bilde av datamengden som må håndteres:

– I proton-proton kollisjonene ved den nye akseleratoren vil flere titalls millioner hendelser bli produsert i sekundet. Datamengden vil være flere Terabytes om dagen. For visse problemstillinger vil bare en av 10 13 hendelser være interessant.

For å analysere disse datamengdene kreves det avansert statistikk og 100.000 av dagens raskeste PC-er. UiO er med i et samarbeid om å skape et gigantisk nettverk, et såkalt GRID av datamaskiner verden over.

– Det er et privilegium å kunne være med i det internasjonale samarbeidet om universets dypeste gåter hvis svar krever nybrottsarbeid innen fysikk, IKT, statistikk og organisasjon, sier Haug.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.