NETTARKIV

Jakter olje og gass med unik leteteknologi

Rigmor Sæthre
31. jan. 2008 - 12:40

Tromsø: I 2006 flyttet oljemyggen Discover Petroleum fra Stavanger til Tromsø og ble med det verdens nordligste oljeselskap. Med seg på lasset hadde de den nyutviklede elektromagnetiske leteteknologien Petromarker.

– Da vi flyttet inn i Tromsø var ikke Petromarker verifisert, men vi hadde stor tro på verktøyet. Etter en omfattende uttesting på Trollfeltet, kan vi si at Petromarker virker. Særlig i lateralplanet er det lett å skille på hydrokarbonforekomster og vann. Sammenliknes våre modellerte data med de faktiske målte data fra Trollfeltet, så sammenfaller resultatene nesten perfekt, sier direktør for letevirksomhet og forretningsutvikling i Discover Petroleum, Yngve Vassmyr.



Eksklusiv rett i fem år

Discover Petroleum har enerett på å utnytte Petromarker i fem år, gjeldene fra 1. januar i år.

Petromarker er en norsk produsent av elektromagnetisk seismisk undersøkelsesutstyr. Firmaet holder til i Stavanger. Både Petromarker og Discover Petroleum springer ut fra samme miljø, og det har væt en nært samarbeid mellom de to selskapene for å utvikle Petromarkers verktøy for å fastslå om det er petroleum eller vann i reservoaret.

– Vår eksklusive rett til å bruke Petromarker skal bidra til at vi sikrer oss andeler i letelisenser både gjennom TFO-runder (tildeling a forhåndsdefinerte områder) og i forbindelse med ordinære konsesjonsrunder. Men vi har også en ambisjon om å bruke teknologien for å forhandle oss inn i allerede eksisterende lisenser, sier Vassmyr.



Skiller olje og vann

Prinsippet for elektromagnetisk undersøkelse er at vann og olje har forskjellig resistivitet, motstand eller ledeevne, slik at de innhentede dataene med større sikkerhet kan fortelle om det er vann eller olje i reservoaret oljeselskapet planlegger å bore i.

Petromarker baseres på en vertikal dipol og vertikale lyttekabler i vannmassene. I stedet for å sende ut en serie med elektromagnetiske bølger sender dipolen ut en firkantpuls nærmest som når ubåter pinger og deretter lytter mens sender er slått av. Det elektromagnetiske signalet fanges opp av lyttekablene som er plassert i et gitt mønster.



Schlumberger er medeier

Fordelen med denne metoden er at det er kort avstand mellom sendere og mottagere.

– Dessuten sender vi ut et vertikalt elektromagnetisk felt som når langt dypere ned i grunnen enn eksisterende elektromagnetiske metoder. Ved å sende bare en puls unngår vi også mange forstyrrende refleksjoner som gjør signalene vanskelige å tolke, sier Vassmyr.

Metoden har vakt såpass mye oppsikt at både StatoilHydro og Shell på ulike måter er med både på å verifisere og bidra til utviklingen av teknologien. Verdens største oljeserviceselskap, Schlumberger har også gjort sin entré, og gått inn med en eierandel på 10 prosent i Petromarker.



Trekker lokale krefter

Vassmyr ser store fordeler ved å ligge i Tromsø.

– Vi har et nært samarbeid med universitet og Norut IT som er forskningsinstitusjon. Herfra kan vi hente både geologer og fysikere uten at vi behøver å være i konkurranse med mange andre oljeselskaper. Dessuten er vi et selskap med en helt unik teknologi som vi mener kan øke sikkerheten for å finne petroleumsforekomster på norsk sokkel og internasjonalt. Det alene skaper entusiasme her i Tromsø, sier Yngve Vassmyr.

– Å få arbeid knyttet til oljeindustrien her i Tromsø er helt supert, sier geolog Trine Pettersen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.