– Alle fem lag med solskjerm er fullt utspent, het det i en melding fra kontrollsenteret i Baltimore i USA tirsdag.
Skjermen er 21 meter lang og har form som en gigantisk drage. Den fungerer som en parasoll og beskytter teleskopet mot strålene fra sola.
Etter tre tiår med utvikling og årelange utsettelser er romteleskopet James Webb endelig ute i verdensrommet. Det ble skutt opp fra det europeiske romsenteret i Kourou i Fransk Guyana i julen.
Teleskopet skal fange opp infrarød stråling fra universets fjerneste avkroker. Derfor er det avgjørende å skjerme instrumentene mot solstråling. Instrumentene må ikke bli varmere enn minus 229 grader Celsius.
For å få skjermen ut i rommet, måtte den først foldes sammen. Nå er den foldet ut, på origami-vis. Prosessen tok en og en halv dag.
Utbrettingen av skjermen var den vanskeligste fasen i arbeidet med å utplassere teleskopet, ifølge Nasa. Først om noen uker er teleskopet framme der det skal sirkle rundt i en helt spesiell bane, 1,5 millioner kilometer fra jorda.
Teleskopet vil gå i en såkalt gloriebane rundt et punkt som beveger seg langs en stor bane rundt sola.
Håpet er at teleskopet skal fange opp stråling fra stjerner og galakser som ble dannet for 13,5 milliarder år siden. Slik skal forskerne få innsikt i universets tidligste faser.
Nå er menneske nr. 600 i verdensrommet