ENERGI

Japan viktig for norsk energi

Anders J. Steensen
28. apr. 2005 - 09:40

Tokyo: Norsk industri står foran store muligheter for eksport til Japan innen fornybare energikilder, spesielt norsk solcelleindustri og produsenter av vindturbiner.

Årsaken er at Japans regjering ønsker en kraftig omlegging av energiproduksjonen i landet.

Hittil har 80 prosent av energitilførselen kommet fra importerte energikilder, først og fremst olje og kull.

I likhet med Norge, har Japan ratifisert Kyoto-protokollen, som innebærer at de må redusere sine klimagassutslipp.



Mindre bruk av kull og olje

Det skal gjøres gjennom flere tiltak, blant annet gjennom reduksjon av kull og olje i kraftproduksjonen, samt å bruke nye fornybare energikilder. Det satses også ganske sterkt på bruk av varmepumper. Rundt 100.000 hjem installerer varmepumper månedlig.

Ifølge Nedo, et japansk forskninsginstitutt for ny energi, kan japanerne spare ved å isolere boligene bedre.

Andre tiltak er å redusere forbruket av diesel og besin i bilparken ved å stilmulere til økt bruk av gass. En stor del av japans store mengde drosjer kjører på naturgass, noe som gir reduserte lokale forurensinger. Japanerne ønsker også å benytte gassen fra landets avfallshauger i kraftproduksjonen.

Handelsråd ved den norske ambassaden i Tokyo, Geir Jacobsen, mener det er nødvendig med et Team Norway innen energisektoren for å holde kontakten med japanerne og dermed vinne innpass i det japanske markedet med norsk kunnskap. - Norge har mange teknologier som japanerne har behov for, særlig innen vindkraft, bølgekraft og solenergi, sier han.



Mangler rent kull

Norsk industri samarbeider allerede nært med japanerne innen produksjon av råvarer for solcellepaneler. Dette er et marked i en enorm vekst, og verdens to ledende leverandører av råvarer til denne industrien er norske, Renewable Energy Corporation AS og Elkem ASA.

REC produserer råmaterialer kjemisk, mens Elkem produserer metallurgisk. Tidligere adm. dir i REC og Scanwafer, dr.ing Alf Bjørseth, understreker at etterspørselen etter råvarer stiger mye raskere enn produksjonstakten. - Vi har to muligheter for å etterkomme markedet. Vi må ente utnytte råmateriale bedre, ved å skjære tynnere skiver (wafers), eller vi kan øke produksjonen. Dette begrenses desverre av manglende tilgang på rent kull, sier Bjørseth.

Elkem samarbeider med BP på å finne nye teknologier for å fremstille råvarer billigere og enklere. Dette samarbeidet har pågått over noen år og forskerne nærmer seg etter hva Teknisk Ukeblad erfarer et gjennombrudd. Det kan sikre større volumer av råvarer ut i markedet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.