FORNEBU: Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg fikk applaus flere ganger under sitt innlegg på Representantskapsmøtet (R-møtet) i Tekna lørdag, da hun snakket om hvordan sivilingeniørene og teknologene nå må markere seg i samfunnsdebatten om omstilling.
– Jeg er utrolig lei av folk som bare prater. Vi har altfor mange møter hvor folk sitter i timevis uten at det skjer noe. Vi må selv ta initiativ fordi vi har kompetansen, sa Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg i sin gjennomgang av foreningens virksomhet siden hun ble valgt for to år siden.
Les også: Her merker de lite til oljekrisen. Nå vil de ha «søringan» nordover
Grensesprengerne
Hun viste til flere initiativ hvor Tekna har fått gjennomslag for sine krav. Et av de viktigste er «Transferit» som hun personlig fikk ideen til under fjorårets Arendalskonferanse. Da hun fikk se rapporten «Grensesprengerne» om alle de nye teknologiene som oljeindustriene har skapt også i nye næringer, fikk hun med seg Norsk olje og gass som hadde laget rapporten, Norsk Industri og Abelia til å utforme «Transferit»-programmet.
Dette er et konkret forslag om å bevilge penger over statsbudsjettet for å få en systematisk omstilling i norsk næringsliv.
Bakgrunnen for utspillet var en undersøkelse som Tekna har gjort blant sine medlemmer. Her kom det fram at hele 85 prosent av sivilingeniørene innen olje og gass sitter på en kompetanse som kan anvendes i andre næringer.
– Det finnes ikke noe program i dag hvor det legges til rette for en systematisk overføring av kompetanse fra for eksempel olje- og gassnæringen til nye næringer. Men nå ser vi at Innovasjon Norge og Forskningsrådet er i ferd med å snu seg i retning av et slikt program i sine tildelinger, sa Lyngsnes Randeberg.
Les også: Én av fem ingeniører tar ikke ut ferien de har rett på
Invitert av Erna
Hun etterlysesr en næringspolitisk langtidsplan og en industristrategi for å lykkes med en omstilling mot et mer bærekraftig samfunn i Norge.
– Næringspolitikken er og har vært altfor teknologinøytral, mener Tekna-presidenten som også lovet R-møtet at hun ikke kommer til å gi seg på dette punktet. Tekna vil lage en ny og oppdatert kompetanseundersøkelse og etablere Teknas teknologibarometer.
Kravet om en langtidsplan for næringspolitikken ble lansert da statsminister Erna Solberg i forrige uke inviterte til dialogmøte med Tekna og en rekke andre organisasjoner og store industriselskaper. Fire statsråder var også tilstede.
–- Etter møtet refererte Erna til Tekna da hun ble intervjuet i mediene. Dette viser at vi blir lyttet til og tatt på alvor, sa Lyngsnes Randeberg og fikk applaus.
Lise Lyngsnes Randeberg har markert seg som en målbevisst president i løpet av to år. Hennes kraftfulle og engasjerte innlegg på R-møtet viste med all tydelighet at det ikke er tvil om at hun søndag blir gjenvalgt for to nye år.
Les også: Utenlandske selskaper i kø for å ansette norske ingeniører
Modernisering
Den viktigste debatten på R-møtet handler om hvordan Tekna skal utvikles for å bli en moderne fagforening som er relevant for medlemmene.
De siste månedenes nedbemanning i olje- og gassindustrien har mange av medlemmene fått merke i form av nedleggelser, permitteringer og oppsigelser.
Lederen av lønns- og interesseutvalget, Ola Jordhøy, sa det slik:
– Da vi møttes på R-møtet for to år siden, var vi ikke nødt til å søke jobb. Vi ble headhuntet og kunne velge mellom både to og tre jobber. Nå er det helt andre tider og vi risikerer at så mange som 30.000 ingeniører mister jobben.
Les også: Disse bransjene på land skriker etter oljeingeniører
Skrøt av TU
Lise Lyngsnes Randeberg mener presset på arbeistakerne er enormt om dagen. Ikke bare i form av nedbanning innen olje og gass, men generelt fordi arbeidstakerne utfordres på helt nye måter.
– Det er press for å omstille seg. Digitalisering utfordrer hele arbeidsmarkedet. Jeg sitter også i styret i Teknisk Ukeblad og det gir inspirasjon. De ligger langt framme når det gjelder digital satsing og jeg kan love dere - langt foran oss i Tekna, sa hun.
Å få Tekna til å bli en sosial møteplass er et mål. Det handler blant annet om å lage gode kommunikasjonsveier. Et bilde på det er den nye Tekna-appen som ble lansert denne uka.
– Vi må kommunisere på en annen og bedre måte for at vi skal være mest mulig relevante for alle medlemmene. Spesielt viktig er dette nå når vi står overfor store omstillinger, ikke bare i det private, men også det offentlige, sa Lyngsnes Randeberg.
Selv står hun som professor ved NTNU midt oppe i en fusjonsprosess innen universitetssektoren. NTNU har som kjent vedtatt at de skal fusjonere med høgskolene i Ålesund og Gjøvik.
Les også: Teknisk Ukeblad vant Fagpresseprisen 2015
Må inn i styrerommene
Lise Lyngsnes Randeberg er opptatt av at flere teknologer må gå inn i både politikk og næringsliv.
– Vi må få flere teknologer inn i styrerommene. Jeg er forundret over at ikke styrene selv ønsker å få flere teknologer inn. Se bare på Norsk Hydro. Der sier de selv at de aldri hadde klart å produsere verdens mest miljøvennlige aluminium om de ikke hadde hatt en teknolog som toppsjef.
Selv har Tekna-presidenten flere styreverv nå. Hun er i ferd med å gjøre en internasjonal karriere ettersom hun er nominert som ny visepresident i den store foreningen "Industrianställda i Norden" som samler store fagforeninger fra Sverige, Finland, Danmark, Norge og Island. Hun sitter i styret for Industry All Europe og nå har også Tekna søkt medlemskap i Union Global.
– I dag utformes veldig mye av norsk politikk i Brüssel og da må vi være med i disse organisasjonene. Den internasjonale rollen handler ikke om å gå i middager i Brüssel, men om å ta en posisjon på den internasjonale arenaen.
Les også: Dette er ingeniørstudentenes drømmearbeidsgivere
Årets forbilde
Terje Amundsen fra Teknas avdeling i Stavanger ble hentet opp fra sal til scene av Lise Lyngsnes Randeberg - som årets forbilde blant Teknas tillitsvalgte. Begrunnelsen var at Stavanger-avdelingen har jobbet hardt med å dempe belastningene med nedbemanning i regionen. De har klart å skape en møteplass for både som har mistet jobben og de som frykter for det - i tillegg til faglig og juridisk støtte.
Men Teknas hovedstyre måtte også tåle kritikk fra Kontrollkomiteen som påpekte at hovedstyret bare hadde behandlet vedtakene fra forrige R-møte i to møter i løpet av en to års-periode.
– Det er en altfor dårlig oppfølging av vedtakene i Teknas høyeste organ, påpekte komiteen.
Heder til Bjørseth
Solteknologi-gründer Alf Bjørseth ble tildelt Teknas gullmedalje for sin innsats.
Stor test: Stor test: Disse solcellene er best for norske forhold