Det sa beredskapssjef Arthur Gjengstø i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) under elsikkerhetskonferansen som startet i dag.
– Vi opplever at våre krav knyttet til sikring av driftskontrollsentraler overgår det som finnes av krav i andre sektorer, for eksempel i jernbanesektoren. Slike driftssentraler blir viktigere og viktigere, derfor gjennomfører vi våre første tilsyn av slike i løpet av året, sier Gjengstø til TU.no.
God timing
Da Norsk Elektroteknisk Komités (NEK) elsikkerhetskonferanse startet, var det fortsatt forsinkelser i togtrafikken som følge av at ni kabler ble ødelagt i brann på Skøyen stasjon mandag formiddag.
En ødelagt kabel på samme sted lammet togtrafikken også i forrige uke.
Les også:
Dermed kunne seminaret knapt bli mer aktuelt.
Regionsjef Birger Hestnes i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) trakk trådene tilbake til kabelbrannen på Oslo S som stoppet all togtrafikk i landet i 20 timer i november i fjor.
Les også:
Vanlig
Også Hestnes er kritisk til Jernbaneverkets manglende kartlegging av risiko og sårbarhet.
– Selve problemstillingen er kjent. En «vanlig» skade på en høyspentkabel forplanter seg og det svikter i en svak skjøt. Det er også et helt vanlig prinsipp, både i Oslo og andre byer verden over, å legge kabler for både høyspent, lavspent og samband i samme kulvert. Problemene oppstår fordi Jernbaneverket åpenbart ikke har tatt høyde for dette risikomomentet i motsetning til de fleste andre sammenlignbare aktører; sykehus, kraftselskaper, finansinstitusjoner, offshoreanlegg og passasjerskip, sier Hestnes.
Bedre reserve på laptopen
I sin rapport etter Oslo S-skandalen skriver DSB at Jernbaneverket ikke hadde gjort noen reell sikkerhetsvurdering av eget forsyningssystem. Det hjalp lite med dieselaggregat ettersom det nødvendige sambandssystemet kun hadde to timers batteribackup.
– De fleste har bedre reservekraftsystemer hjemme på laptopene sine enn det Jernbaneverket hadde på Oslo sentralbanestasjon. Men vi i DSB er nå mest opptatt av å ta lærdom av denne saken enn å være refsende og straffende, sier Hestnes.
Les også: