Så mye som 20 prosent av sykemeldingene skyldes psykiske problemer. Dette kom nylig frem under konferansen ”Slik håndterer du psykiske syke i arbeidslivet”.
Tretthetsproduksjon
Her fremholdt psykiater Finn Skårderud at vi ikke er fysisk utslitt, men emosjonelt. Skårderuds erfaringer som behandler er tydelige: Det dreier seg om kompliserte relasjoner på arbeidsplassen, om krav, tempo og utrygghet. Et nytt ord blir også brukt: Tretthetsproduksjon.
Skårderud får følge av psykolog i arbeids- og organisasjonspsykologi ved Arbeidspsykologisk Senter AS, Edvard Børretzen.
- Kravet til stadige endringer er med på å skape usikkerhet og utrygghet. Trygghet er ofte relatert til stabilitet og forutsigbarhet, sier Børretzen.
Mer personifisert arbeidsliv
Tidligere i arbeidslivet var det nok å være ordentlig flink i det aktuelle fagfeltet. Slik er det ikke nå.
- Hvis vi kunne den kjente arbeidsrollen, var det ofte en trygghet. Nå er det mer og mer personlige egenskaper som teller. Arbeidslivet er blitt mer personifisert, det blir stilt mye større krav til personlig egnethet, sier Børretzen.
- Hva synes du om denne utviklingen?
- Den kan være en stor belastning for de som ikke kjenner seg selv og er trygge i kommunikasjonsrollen mellom de ansatte og lederne.
Effektivitet
Tidspress og effektivitet er en annen faktor som øker i omfang.
- Dette kan være en belastning for mange som samfunnet må se nærmere på om er heldig. Myndighetene bør fokusere spesielt på faktorer i arbeidslivet som støter ut folk. Stadig flere yrkesskader er stressrelaterte og psykisk betinget. Arbeidet kan være en rehabiliteringsfaktor, men det kan også være en negativ belastning som gjør at de mest sårbare blir syke og faller ut, sier Børretzen.
Han mener det er på tide å ikke ignorere dette.
- Hvilke psykiske belastninger mennesker kan tåle, er noe som må tas på alvor både av myndigheter, arbeidsgivere og av arbeidstakere selv, sier Edvard Børretzen.