– Det var nok en del som syntes det var overraskende med en kvinnelig direktør. Det er så få kvinner i bransjen, men jeg har fått veldig god respons, sier Vibecke Hverven.
Hun var ferdig utdannet sivilingeniør fra NTNU i 1987, og begynte rett i den delen av Statkraft som senere ble Statkraft Engineering. Der har hun gått gradene, mens vannkraft hele tiden har vært hennes hovedfelt.
I 2002 ble hun spurt om å lede en ny avdeling i selskapet, avdeling for ny fornybar energi. – Det var en utfordring jeg ikke kunne si nei til, sier hun. Nei sa hun heller ikke til å bli administrerende direktør for Sweco Grøners 450 ansatte.
Fra begynnelse til slutt
– Det er utfordrende å være leder i en kunnskapsbedrift. Menneskene er vår viktigste ressurs. De gir bedriften de største konkurransemessige fortrinn. Vi er avhengige av at alle er med, vil satse sammen og gjøre hverandre gode, sier Hverven.
Sweco Grøner har fem fagområder, der de tilbyr konsulenthjelp fra begynnelse til slutt på prosjektene. De største områdene er energi, bygg og konstruksjon og tekniske installasjoner.
– Vi er sterke på vind. Der har vi fått et forsprang på våre konkurrenter, forteller direktøren stolt. Sweco Grøner har vært og er med på utviklingen av mange vindprosjekter i Norge, blant annet Smøla, Hitra og vind- og hydrogenanlegget på Utsira, som alle er ferdige. Da står konsulentselskapet for alt fra energiteknikk, miljø- og konsekvensutredninger til prosjektering av veier og fundamenter til vindturbinene.
Direktøren vil gjerne trekke frem alt Sweco Grøner er gode på. Hun ramser opp prosjekter som VVS-anleggene på nye Ahus, ny motorvei på E18 i Vestfold, signalanlegget på Jernbanetorget og kulturhuset i Bærum.
Sweco Grøner fusjonerte i fjor med Theorells og Sweco Samfunnsteknikk, en fusjon direktøren betegner som vellykket: – Vi har fått hundre nye medarbeidere. Det har styrket vår posisjon og gjort oss mer komplette. Da Theorells kom inn, ble vi ledende på tekniske installasjoner i Norge, mens Samfunnsteknikk styrket oss på vann og avløp, skryter Hverven.
Kunden i fokus
Hun er klar over at konkurransen i markedet er hard: – Vi vil styrke oss videre slik at vi er mest mulig attraktive for våre kunder. Direktøren er opptatt av at medarbeiderne skal være stolte av eget selskap. – Det gir positiv energi og engasjement, mener hun. Men det aller viktigst er det å ha kunden i fokus. Det understreker Hverven flere ganger.
Sweco Grøner jobber også internasjonalt. De har blant annet lenge jobbet i Vietnam, med planlegging av hvordan vannressursene kan utnyttes best mulig. – Vi avsluttet nettopp et prosjekt i Angola, der vi foreslår en plan for landets vannressursforvaltning. Målet er at flest mulig får rent vann, sier Hverven.
Selskapet består stort sett av sivilingeniøre, men også folk fra naturfaglige miljøer. Til sammen har Sweco 11 regionkontorer. – Det er viktig med nærhet til kunden, samtidig som kundene alltid har tilgang på Sweco Grøners komplette kompetanse, understreker Hverven.