Flere artikler i mediene har i det siste tatt opp problemet med jobbintervjuere og ansettere som «googler» jobbsøkere på web og Internett.
Uten sammenheng
Det de finner er ofte informasjon som ikke har noe med vedkommendes evne til å utføre jobben, men som likevel brukes til å vrake den jobbsøkende.
Det kan være leserinnlegg, sterke meninger fra studenttiden (eller nåtiden), festbilder, kontaktannonser m.m. Denne typen opplysninger kan enkelt fjernes fra nettet.
Feig historieforfalskning
EFN er en elektronisk borgerrettsorganisasjon som oppfordrer både arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene til å ta fatt i problemstillingen.
EFN mener at tekst, meninger etc. som den enkelte selv har valgt å legge ut offentlig eller avtalt publisering av med redaktør, journalist etc., tilhører den offentlige sfære, og at det er en feig form for historieforfalskning å prøve å få dem slettet.
Dette fører til selvsensur og en alvorlig trussel mot ytringsfriheten. De er redd for at ytringsfriheten ender opp med å bli reelt ikke-eksisterende, selv om den ikke er innskrenket ved formell lovendring.
Foreslår vern
EFN er derfor opptatt av at ansvaret plasseres der det hører hjemme: nemlig hos de jobbintervjuere og ansettere som har en forpliktelse i forhold til usaklige avgjørelser og rutiner for vraking av jobbkandidater.
Forslaget går ut på en form for «ansettelsesvern» som betyr at arbeidsgivere pålegges å dokumentere skriftlig når søk på web eller Internett har spilt en rolle i ansettelsesprosessen.
Dokumentasjonen skal være tilgjengelig for kandidaten (i medhold av personopplysningsloven).
Flere formål
Tiltaket har minst tre formål:
- Kandidaten får vite hva som skjedde, og kan evt. «foreta seg noe» med saken.
- Den skriftlige dokumentasjonen er også tilgjengelig for overordnede til dem som avgjorde ansettelsesvalget, slik at valget evt. kan kritiseres internt hvis overordnede ser at gode folk blir valgt vekk på grunn av usaklig informasjon.
- Dokumentasjonen bør også være tilgjengelig for arbeidstakerorganisasjoner, fagforeninger, LO, osv.. Sammen med arbeidsgiverorganisasjoner kan de utvikle og formulere retningslinjer for hva som er usaklig og uholdbart og arbeide for å få aksept for disse retningslinjene.