To forskere fra danske Geocenter Danmark har undersøkt dryppsteinshuler i Kina og Oman.
Ved å studere stalaktittene har de kommet fram til nedbørsmengden i områdene stemmer forbausende overens med variasjonene i Jordens magnetfelt, skriver danske Videnskab.dk .
Sammenheng med regn
Forskerne Mads Faurschou Knudsen fra Århus Universitet og Peder Risager fra De Nationale Geologiske Undersøkelser mener at deres forskning viser at det er mer som påvirker klimaet enn solaktivitet og CO 2-innholdet i atmosfæren.
Resultatene er gjengitt i januarutgaven av tidsskriftet Geology , og viser at det er en sterk korrelasjon mellom Jordens magnetfelt og nedbørsmengden langs ekvator.
Viktig faktor
– Vi finner en utrolig god korrelasjon over en periode på 5000 år mellom en rekonstruksjon av Jordens magnetfelt og klimadata fra dryppsteinshulene i Oman og Kina, Det er vanskelig å forklare med noe annet enn at Jordens magnetfelt rent faktisk påvirker nedbørsmengdene i disse områdene, sier Faurschou Knudsen.
Han legger til at forskningen ikke beviser at Jorden magnetfelt er en viktig faktor for Jordens totale klima, kun at det er flere parametre som betyr noe for klimaet i avgrensete områder.
Danner skyer
Forskerne mener det er kosmisk stråling fra det ytre verdensrommet som forårsaker de lokale klimapåvirkningene.
Når strålingen i form av ladete elektriske partikler kommer inn i atmosfæren brenner de fleste opp. Men noe passerer jordens beskyttende magnetfelt og går inn i atomsfæren hvor kollisjoner med andrepartikler danner nye små partikler, såkalte aerosoler. Disse er grunnlaget for at det dannes skyer som igjen gir nedbør.
Mer under solen
Forskerne mener at denne nye viten er en av jokerne i klimadebatten fordi den medfører at solen, solaktiviteten og kosmisk stråling betyr langt mer for klimautviklingen enn det FNs klimapanel, IPCC, har regnet med.