På tampen av mars kom beskjeden som det lille øysamfunnet Træna i Nordland har ventet på i mange år: Staten betaler brorparten av en ny strømkabel fra fastlandet.
I revidert nasjonalbudsjett kommer olje- og energiminister Terje Riis-Johansen til å foreslå en bevilgning på 33 millioner kroner. Totalbeløpet er på 50 millioner kroner.
- Dette bidraget er unntaket som bekrefter regelen, sier statråden til Teknisk Ukeblad.
Ikke ryggrad
For prinsippet om anleggsbidrag sitter hardt. Træna har behov for mer strøm, men da må folk og næringsliv betale det selv i form av økt nettleie. Snaut 500 innbyggere og én hjørnesteinsbedrift med en omsetning på 230 millioner kroner har ikke økonomisk ryggrad til det.
Nå har regjeringen gjort et unntak for å sikre bosettingen, og kraftverket setter i gang arbeidet umiddelbart.
- Anskaffelse av sjøkabel skal ut på anbud i hele EØS-området. Vi er allerede i gang med å planlegge ny trasé, sier administrerende direktør Arne Lorentsen i Rødøy-Lurøy Kraftverk til Teknisk Ukeblad. Hans bedrift bidrar med 13 millioner kroner og Nordland fylkeskommune skyter inn resten.
Nye arbeidsplasser
Hvis ting går som ønsket, skal kabelen være på plass før jul. Da vil øykommunen ha fått økt sin kapasitet fra 3,5 MW til 10 MW.
Fiskeribedriften Modolv Sjøset Pelagic har slitt med knapp strømforsyning til sitt fryseri og har varslet utflagging til fastlandet. Det ville betydd avfolking av Træna. Daglig leder Geir Sjøset har reagert raskt på de statlige løftene.
- Etter at vi har fått løfte om ny kabel som sikrer strømforsyningen, vil vi bygge ut anlegget for rundt 40 millioner kroner. Det betyr en økning i produksjonen og rundt 20 nye arbeidsplasser, sier han til Helgelands Blad.
Flere krav
Departementet har ikke ønsket å sponse lokal kraftforsyning av frykt for at det vil utløse en strøm av krav fra andre steder i landet. De første signalene er allerede kommet.
Torny Pedersen (Ap) i Stortingets energikomité er blant dem som har jobbet for penger til Træna. Nå varsler hun flere krav.
- Vi kommer til å jobbe for at også Værøy og Røst får en løsning på sine strømproblemer, sier Pedersen Teknisk Ukeblad.
- Vi ser også på de andre øykommunen i Nordland, men kommer ikke med løfter, kommenterer Riis-Johansen.