Rundt ti plattformer kommer ikke til å få besøk av sjømannskirkens juleutsendinger i år, skriver den kristne dagsavisen Dagen.
Årsaken er at man mangler ti såkalte juleutsendinger, som er kirkens utsendte medarbeidere i julehøytiden.
– De synes det er veldig trist. De har et sterkt ønske om å få prest, sier nordsjøprest Berit Bjørnerud, som har deler av ansvaret for å skaffe juleutsendingene til offshoreinstallasjonene, ifølge Dagen.
Les også: Slik påvirker 2-4-turnusen arbeiderne
Spesielt offshore
Sjømannskirken trenger i år rundt 40 juleutsendinger i tillegg til de faste offshoreprestene.
Ifølge avisen er besøkene fra kirken meget populært.
– Jula er veldig spesiell offshore. Fra august får vi spørsmålet «kommer du til oss i jula i år?», sier Bjørnerud.
Hva som er årsaken til manglende juleutsendinger, fremstår som uklart. Avisen spekulerer dog i om det har blitt vanskeligere å få aktuelle kandidater til å forlate hjemmene sine i høytiden.
Det stilles i tillegg høye krav til egnethet for oppdraget og det er ikke alle som søker som får lov til å dra offshore.
Statoil skal alene mangle juleutsendinger på tre installasjoner, men ifølge artikkelen kommer man til å prioritere de plattformene som ikke fikk besøk i fjor.
Les også: Så lang tid bruker oljeingeniørene på å nå millionlønn
Som et forstørrelsesglass
Juleutsendingene skal bidra med den kirkelige delen av julefeiring på julaften. Blant annet leses juleevangeliet under middagen, samt at det i løpet av juledagene holdes andakt.
Men ifølge Bjørnerud er det lite forkynnelse og mye samtale.
– Det kan være tungt for de som jobber offshore å høre stemmen til barna etter de er ferdig med julemiddagen, ifølge Bjørnerud.
Sjømannsprest Annette Tronsen Spilling forklarer det slik:
– Selv om det er materiell velstand om bord, er det mange som trenger noen å snakke med disse dagene. Julen er som et forstørrelsesglass: Familieliv og gleder forstørres, men tydeliggjør også det som er vondt av ensomhet, savn og sorg.
Les også:
– Tjukkaser må behandles som funksjonshemmede
De har 638.000 i lønn. Under halvparten har høyere utdanning