I 2009 ble det registrert 69.533 vannskader til en kostnad av 2,8 milliarder kroner. Svært mange av disse vannskadene oppsto i juli. Sannsynligheten for å komme hjem til vannskade etter ferien er faktisk mye større enn for at det har vært innbrudd. Det skriver SINTEF Byggforsk i en pressemelding der nordmenn oppfordres til å stenge hovedkranen før de reiser på ferie.
Gamle rør utsatt
– Boliger fra 1950-, 60- og 70-tallet har rør som begynner å bli modne for utskifting og er spesielt utsatt for brudd, sier Lars-Erik Fiskum ved Vannskadekontoret ved SINTEF Byggforsk.
Mange av vannskadene som oppstår i ferien blir atskillig mer omfattende enn nødvendig, siden vannet gjerne får flomme utover i dagevis før skaden oppdages. Oftest skyldes skaden lekkasjer fra et skjult vannrør. Stenger du hovedstoppekrana før du drar, kommer du derimot garantert tilbake til et tørt hjem.
Rens sluket
Det er også en god investering å rense sluket før du overlater boligen til seg selv for en lengre periode. Ellers kan det ha gått tett når du kommer hjem igjen. Grunnen er at sluk tilkoblet dusj eller dusjkabinett ofte ikke får tilstrekkelig vanntilførsel til å være selvrensende.
– Sluk som ikke renses jevnlig, fylles gradvis opp med hår, smuss og fett. I perioder uten vanntilførsel er det stor sjanse for at denne materien stivner og tetter slukets utløp, sier Fiskum.
Kan bli dyrt
Første dusj etter ferien kan dermed medføre redusert avrenning fra sluket og vann utover badegulvet. Dette gir økt risiko for fuktinntrengning i gulvkonstruksjonen, noe som fort kan bli kostbart. For å være på den sikre siden bør sluket renses en gang i året. Det anbefales å bruke engangshansker.