Statkraft har tapt mellom 700 og 800 millioner kroner. Lyse tapte i første halvår 170 millioner kroner.
E-CO anslår tapet til å ligge på om lag 200 millioner, mens BKK har tapt 282 millioner kroner etter tredjekvartal på forskjellen mellom områdepris (NO1) og systempris på Nord Pool.
– Feilen på kablene til Statnett er en hovedforklaring på tapet. Vi synes det er uakseptabelt at viktige utenlandsforbindelser er ute av drift i så lang tid, sier kommunikasjonsrådgiver i BKK, Jarle Hodne.
Les også: Auke Lont ny Statnett-sjef
Kabler nede
Rundt påsketider oppstod det feil på Statnetts to 420 kV oljekabelforbindelser under Oslofjorden, som er viktige for eksportkapasiteten fra Sør-Norge til Sverige.
Den ene ble satt i normal drift igjen 25. oktober, mens den andre var forventet å kunne drives med halv kapasitet fra 1. november.
Nå er reparasjonene utsatt på grunn av dårlig vær.
Dyrt
Dette har kostet kraftprodusenten dyrt. I en periode med mye vann i magasinene har de ikke fått eksportert kraften sin ut.
– Det er ikke holdbart at linjefeil vedvarer i flere måneder og skaper en slik ubalanse som vi har sett det siste halve året, sier kommunikasjonsdirektør i EBL, Kristian Pladsen, som mener at Statnett og myndighetene må finne måter for å unngå at noe slikt skal skje i fremtiden.
– Store verdier går tapt for samfunnet som helhet når vi får slike innelåsingseffekter som i Sør-Norge dette året. Vi skal huske på at en stor andel av kraftprodusentenes inntekter kommer det offentlige til gode i form av skatter og utbytte, og at det derfor er fellesskapet som taper på situasjonen.
Les også: NorNed-kabelen åpnet
Må investere i nett
Nå må Statnett sørge for at dette ikke gjentar seg, mener BKK.
– Det er behov for store nettinvesteringer fremover for å redusere flaskehalser i nettet. Da tenker vi både på bedre utenlandsforbindelser og en utbygging av kritiske forbindelser for krafttransporten i Norget, sier Hodne.
Trenger mer kapasitet
Dette synet støtter EBL:
– Vi behøver mer overføringskapasitet internt i Norge og i forhold til omverdenen. Det må også sørges for at tilstrekkelige ressurser er satt av til vedlikehold og raske utbedringer når feil oppstår, sier Pladsen.
Han understreker at en offensiv nettpolitikk er en nødvendig forutsetning for å gjøre Norge til en leverandør av grønn energi.
– Norge må produsere mer fornybar energi fordi vi trenger den selv når vi skal fase ut fossil enegibruk. Da må vi uansett ha mer nett. Vi har ikke noe valg.
Les også:
Nye kabler
Statnett planlegger tre nye utlandskabler med en samlet kapasistet på om lag 1800 megawatt (MW).
– Vi er like frusterte over situasjonen som alle andre, sier konsersjef i Statnett, Odd Håkon Hoelsæter.
Hoelsæter er helt enig med kraftprodusentene i at det er behov for å styrke forbindelsen med utlandet.
– Hvor skal de tre nye kablene legges?
– Det er ennå ikke avgjort.
Vil gjennomgå rutiner
Kraftprodusentens tap på 1,5 milliarder kroner overrasker ikke Hoelsæter.
Statnett har selv kommet fram til at det ville bli kostnadene av at disse kablene er og har vært ute av drift.
– Det er høyst beklagelig at det har tatt veldig lang tid å få reparert disse kablene. Vil vil nå se på våre rutiner og reserveutstyr, forsikrer Hoelsæter.
Mangler folk
En årsak til at det har vært vanskelig å få reparert Oslofjord-kablene har vært mangel på kompetente folk på skjøteoperasjoner.
– I tillegg ligger det mye miner og ammunisjon rundt kabelen. Det har også skapt forsinkelser. Det var heller ikke enkelt å finne feilen på den ene kabelen, som var en oljelekkasje. Den har vi selvsagt funnet nå, sier konsernsjefen, som håper at alt vil være i orden i januar neste år.
– Det er fortsatt noe som må klaffe.