Teknologien ble utviklet ut fra et behov for å kunne diagnostisere kablene ved Halden-reaktoren. Etter hvert så man muligheten for å utnytte dette kommersielt, og Wirescan ble etablert som eget selskap høsten 2005.
Selskapet har utspring fra Institutt for energiteknikk (IFE). Det er foreløpig bare to ansatte i selskapet, men tredjemann er snart på vei inn. Det videre utviklingsarbeidet gjøres fortsatt av ansatte ved IFE.
Optimist
Det amerikanske Electric Power Research Institute (EPRI) har allerede over lengre tid testet ut Wirescan-metodikken, med positivt resultat.
– Vi har nå også fått signaler om at de ønsker å kjøpe utstyret for bruk ved instituttet. Det er ennå ikke inngått noen kontrakt. Men når så skjer vil det få en betydelig demoeffekt overfor amerikanske energiverk tilsluttet instituttet, sier en optimistisk administrerende direktør Arnfinn Tveit.
Han fremhever energiverkmarkedet som det viktigste i USA, men her hjemme vil også offshore-anvendelser komme til å stå sentralt.
Flere versjoner
Det er første versjon Wirescan nå har klart for markedsintroduksjon. Utstyret er mer fintfølende enn rene bruddetektorer. – Vi snakker altså om deteksjon av feil og degradering på kabler. Det er viktig å kunne oppdage potensielle brudd allerede før de inntreffer. Det kan vi nå gjøre med vår første versjon.
Neste trinn er å kunne gjøre det samme med kabler under spenning. Det vil vi være alene om på markedet, sier Tveit. I løpet av året skal denne versjonen være ferdig utviklet og klar for markedet.
I versjon tre blir utfordringen å kunne samle data fra driftssituasjonen og bruke disse til å anslå gjenstående levetid på kabelen. På denne måten får kabeleierne et uvurderlig verktøy ved avgjørelser om en kabel skal graves opp og skiftes ut, eller om den kan brukes ytterligere en periode. Denne versjonen skal etter planen være klar i løpet av 2008.
Henter penger
Wirescan er initielt finiansiert med støtte fra Hydro, Shell og Norges forskningsråd gjennom Petromaks-programmet.
Etter hvert har også investeringssselskapene Procom Venture og Convexa kommet inn i selskapet.
– Det betyr at vi foreløpig har nok penger til den videre utviklingen. Men dersom gjennombruddet i USA kommer, må vi ha et kommersielt apparat til å ta seg av etterspørselen. Det vil kreve mer arbeidskapital. Vi har allerede godkjenning av styret til å gjøre en kapitalutvidelse når behovet melder seg, sier Tveit.