Haugesund. Regjeringen har meldt Norge på i den internasjonale konkurransen om å utvikle offshore vindkraft.
Spørsmålet er om myndighetene klarer å holde tritt med aktørene som tar utfordringen.
Karmøy kommune vil etablere et test-senter for marin fornybar energiteknologi (MET-senteret), hvor aktører med ny offshoreteknologi skal kunne teste ut sine piloter.
Planene avhenger imidlertid av at kabelen til StatoilHydros store offshore vindkraftkonsept "Hywind", seksdobles i størrelse og blir en permanent installasjon.
Vil ha spleiselag
- En stor sjøkabel vil komme til nytte for både små og store aktører, og bety en merverdi for samfunnet. Men det blir dyrt, derfor ønsker vi et spleiselag mellom industrien og staten. Problemet er at jeg tror vi er tidlig ute, for søknaden passer ikke inn verken hos Enova eller Forskningsrådet. Alle politiske signaler går ut på at det er viktig med et testsenter for umoden teknologi, derfor er dette svært frustrerende. Nå må myndighetene komme på banen og gi oss en avklaring, sier rådgiver Inger Kallevik Haavik i Karmøy kommune.
Stengte dører
Sammen har Statoilhydro, Lyse og Fred. Olsen søkt om offentlig støtte til å utvide Hywind-kabelen fra planlagte 2,3 MW til 15 MW.
Så langt har de møtt stengte dører hos myndigheter som gir statlig støtte til fornybare energiprosjekter.
Fra Enova fikk initiativtagerne beskjed om at kabelprosjektet ikke falt under statsforetakets retningslinjer for tildeling av støtte.
Forskningsrådets søknadsfrist er ikke før senere i høst. Så lenge kan ikke StatoilHydro vente.
Tidsnød
Allerede neste år skal Hywind plasseres ut i sjøen ved Karmøy.
- Vi er positiv til kommunens arbeid med å etablere et test-senter hvor ny og uprøvd teknologi kan vises fram. En oppgradering av kabelen kan ikke skje på bekostning av vår tidsplan for Hywind, sier ansvarlig for Hywind-prosjektet, Sjur Bratland.
I februar tok selskapene kontakt direkte med OED og ba om støtte til å finansiere utvidelse av kabelen. Formelt svar har de ikke fått, men ifølge Bratland har signalene så langt vært negative.
Prislappen på kabelutvidelsen vil ifølge Bratland øke kostnadene med mellom 60 og 100 millioner kroner, avhengig av hvor avansert infrastrukturen skal være.
- Prioritert sak
Karmøy kommune har også skrevet til OED og støttet søknaden om offentlige midler. Heller ikke de har fått svar.
Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen har ennå ikke tatt en avgjørelse i saken.
- Men dette er en av de prioriterte sakene etter at statsråden er tilbake fra Kina. Han vil ta initiativ til et møte for å få førstehåndskunnskap om prosjektet, utover det som fremgår av søknaden, sier politisk rådgiver Geir Pollestad i en e-post.