– Det vil være en dårlig byttehandel, sier forbundsleder i Industri Energi, Leif Sande, som innrømmer at dette regnestykket er satt på spissen.
LO-forbundet frykter at flere kabler til Europa vil føre til høyere strømpris i Norge.
– Det vil ødelegge for industrien. Vi ser allerede nå at når utenlandskablene er ute av drift, går strømprisen ned, sier Sande, som etterlyser en grunnleggende verdidebatt i Norge om hva vi vil med vår kraft og vår industri.
120 milliarder
Forbundslederen viser til at aluminiumsindustrien, metallindustrien og kjemisk industri årlig eksporterer for 120 milliarder kroner.
– Denne eksportvareverdien er om lag det tidobbelte av verdien av eksport av strøm. Det er bedre å sette denne strømmen i industriproduksjon, mener Sande, som ikke er glad for planene om flere eksportkabler til Europa innen 2020.
– Kablene vil koste over 50 milliarder kroner og vil bety økte strømkostnader for oss alle. Det ser vi allerede nå. Når kablene er ute av drift, går strømprisene ned.
– Ingen katastrofe
Fornybardirektivet vil føre til at Norge må øke sin produksjon av fornybar energi.
– Du frykter ikke at Norge kan få for mye kraft hvis vi ikke bygger ut eksportkapasitet?
– Det er ingen katastrofe om vi får en lavere kraftpris i Norge enn i andre land. Produksjonskostnadene for vannkraft er lave og kraftselskapene har store overskudd. Det er bedre at vi stiller oss slik at vi fortsatt har lave kraftpriser og kan opprettholde en videreforedling. Vi får ikke i pose og sekk her.
Kun business
Sande reagerer på at kraftbransjen bruker forsyningssikkerhet og miljøargumenter for å legitimere utbygging av eksportkabler.
– Dette er business. Overskuddet skal opp. Alle jobber for å maksimere utbyttet, sier Sande, som mener at den beste måten Norge kan bidra klimamessig på er å satse på miljøvennlige industriarbeidsplasser her hjemme.
– Vi bruker i dag ren kraft til å produsere rent metall. Vi produserer ren silisium som brukes i solindustrien. Vi produserer rent jern til vindmøller og rent metall til elektriske biler. På denne måten kan vi bidra ti å redde verden.
Industrikraftregimet
Sande er klar på at industrien i dag står overfor enorme utfordringer. Finanskrisen har rammet mange, og fortsatt etterlyser LO-forbundet et industrikraftregime.
Sande er ikke enig med statsminister Jens Stoltenberg i at regjeringen har fått det på plass.
– Det er ingen som føler det sånn. At regjeringen har bidratt med 15 milliarder som består i at Elkem, Orkla og Hydro får selge til markedspris i stedet for hjemfall, er ikke en industriell løsning, sier Sande, som også oppfordrer regjeringen til å stå ved løftet sitt om at private eiere skal få leie kraftverk i 30 år og ikke i 15 år.
Da er forbundslederen mer fornøyd med at samtalene om et innkjøpskonsortium er i sluttfasen.
– Det vil være et viktig bidrag, sier han og minner om at det nye partiprogrammet til Arbeiderpartiet har tittelen «Skape og dele».
– Uten eksportindustrien blir det mindre å dele.