Om lag 90 prosent av kaffen vi drikker er arabica, og mesteparten dyrkes på plantasjer utenfor Etiopia.
Når kaffeplantasjer rammes av sykdommer, søker kaffedyrkerne genetisk hjelp i Etiopia. I Jimma finnes den største genbanken for kaffe, og enda større genetiske reserver er spredt i skogene hvor Arabica-busker utgjør en stor del av undervegetasjonen. Men på grunn av skogbruk og rydding av land til teplantasjer er skogene mer enn halvert de siste 30 årene.
- Skogområdene har enorme genetiske variasjoner av Arabica-kaffe. Dette er den beste genetiske kilden for å bedre avlinger og kontrollere sykdom, sier den etiopiske økologen Tadesse Gole ved Universitetet i Bonn til New Scientist.
Andre lands genbanker for kaffe er også truet fordi frøene ikke overlever i kalde lagre. Derfor kan genene bare bevares ved å plante busker. Kun internasjonal hjelp kan redde restene av de ville arabicaplantene.
- Vi ga verden kaffe. Nå håper vi at det internasjonale samfunnet vil samarbeide med oss for å redde kaffens genetiske grunnlag, sier Gole.