Til daglig jobber ingeniør Truls Torp Karlsen (29) som rådgiver på kaianlegg ved Norconsult sin avdeling for havner i Sandvika, forteller Norconsult stolt på sine nettsider dagen etter at han ble kåret til årets norske MasterChef 2020.
Må kutte ansatte og studier: – Svært dramatisk for NTNU
Knallhard konkurranse
Truls var en av 16 hobbykokker som slapp gjennom det trange nåløyet og ble valgt ut til å kjempe om finaleplass i norske MasterChef på TVNorge og Dplay denne høsten. Gjennom 20 episoder har et matinteressert publikum kunnet følge Truls og de andre deltakernes reise gjennom alt fra flyndrefiletering, mousser og emulsjoner, til Michelin-retter og syndige desserter. Én etter én har deltakerne blitt slått ut av konkurransen, og i finalen møttes Truls og hans skarpeste konkurrent - og etter hvert nære venn - Silje Sandberg. Etter intense timer over grytene, stakk Truls av med seieren og kunne endelig kalle seg Norges største mattalent.
– De andre deltakerne var utrolig dyktige, og konkurransen var knallhard. Det er helt uvirkelig og veldig overveldende å ha vunnet. Men utrolig gøy, sier en glad Truls.
Holder hodet kaldt
Gjennom ti uker med MasterChef har seerne blitt kjent med Truls som en dyktig, positiv og inkluderende deltaker, som evner å holde hodet kaldt og bevare både ro og kontroll - også når det bokstavelig talt har kokt rundt ham. Er han virkelig så rolig på innsiden som han fremstår utad?
– Både ja og nei. Jeg føler at jeg klarer å bevare roen og fokusere på det jeg skal. Men noen ganger i løpet av konkurransen har jeg hatt dårlig tid, og da har jeg blitt stressa – heldigvis uten at det har gått helt til hodet på meg, sier Truls.
En matinteressert ingeniør
Likhetstrekkene mellom ingeniøryrket og kokkeyrket er kanskje ikke åpenbare, selv om begge krever et sterkt presisjonsnivå, konsentrasjonsevne og et skarpt øye for detaljer. Allikevel vurderte den matinteresserte 29-åringen aldri å utdanne seg innen kokkefaget.
– Matinteressen min har utviklet seg ekspansivt gjennom livet, og jeg har alltid vært glad i realfag. Jeg har to brødre og en bestefar som er ingeniører, så det var naturlig for meg å gå den veien. Det har aldri vært noe tidspunkt der jeg vurderte å gå kokkeveien, avslører Truls.
Da han fylte 11 år, ønsket han å servere en hjemmelaget tre-retters middag til familien. Med litt hjelp fra moren disket Truls opp med rekesmørbrød, gryterett og hjemmelaget jordbærgelé. Det hele ga mersmak. Allikevel er det ikke selve matlagingen i seg selv som er drivkraften når Truls lager mat.
– Det å samle mennesker rundt et måltid og gi dem de gode opplevelsene er det som driver meg og som definerer det jeg vil med mat. Det beste jeg vet er å invitere gode venner på middager hjemme. Da disker jeg gjerne opp med alt fra tre til ti retter og gir dem en restaurantopplevelse hjemme i stuen, sier Truls.
Ingen vanskelig gjest
Terskelen for å invitere den mest matkompetente i venneflokken tilbake på middag, har dog sittet et stykke inne hos Truls sine venner. Lettere blir det vel ikke når han nå utklasset samtlige konkurrenter i Norges største matlagingskonkurranse for hobbykokker.
– Det er dessverre en del som kvier seg litt for å lage mat til meg. Sannheten er at jeg er veldig enkel å blidgjøre: Så lenge jeg slipper å lage mat selv, er jeg strålende fornøyd, ler Truls.
For de som måtte lure: Norges beste hobbykokk sier han lager «veldig, veldig enkle» hverdagsmiddager til seg selv.
– Jeg har mål om å bli litt bedre, men det gir meg ikke så mye å lage mat til meg selv. Det hender ofte jeg spiser middag til lunsj på jobben, og lunsj til middag hjemme.
@Finessekokken privat
Når finalelysene slukkes på MasterChef, og bølgene i béarnaisesausen legger seg, skal Truls tilbake til ingeniørjobben og prosjektering og modellering av kaikonstruksjoner i Norconsult, en jobb han har hatt siden 2015. Selv om han trives godt som ingeniør, er han spent på å se hva som kan oppstå av muligheter i kjølvannet av MasterChef. På fritiden driver han et lite firma, Finessekokken, der han leier seg ut som privatkokk.
– I dag driver jeg Finessekokken utelukkende på hobbybasis, og balanserer det fint med jobben som ingeniør, men det hadde vært gøy å videreutvikle dette. Hvis jeg en gang kan være så privilegert at jeg kan leve av å lage mat, så vil det være vanskelig å si nei til en slik mulighet, avslutter Truls.
Tross økende overskudd legger Cowi ned 9 av 20 kontorer i Norge