Dette får Frisvold til å se rødt.
– Det er soleklart at Norge må ta over fornybardirektivet som EU nå utarbeider. Dette kommer til å gjelde for EØS-landene. At Terje Riis-Johansen prøver å sno seg unna en garanti om at Norge vil følge EUs målsetting, viser bare at han er den norske utgaven av Italias statsminister Silvio Berlusconi, sier Paal Frisvold på telefon fra Brussel til Teknisk Ukeblad.
Berlusconi truet nylig med å nedlegge veto mot EUs klimapakke.
Les også: – EUs klimamål må gjelde for Norge
Garanterer ikke
Regjeringen vurderer nå om fornybardirektivet til EU er EØS-relevant, og om det skal innlemmes i norsk rett. Under NVEs energidager på Holmenkollen Park Hotel Rica fremholdt Riis-Johansen at Norge har høye ambisjoner, men at EU har en offensiv politikk.
På direkte spørsmål om han kunne garantere at Norge vil bli innlemmet i direktivet, svarte statsråden unnvikende: – Det får vi ta i et annet forum.
– Helt utrolig. Den norske olje- og energiministeren er en rævdilter sammen med resten av den norske regjeringen i forhold til EUs klimapolitikk. Norge er nest sist av alle landene i Europa i investeringene på fornybar energi. Hvis de tror at Norge kan unngå å ta over EUs direktiver, så tror de på julenissen, tordner Frisvold.
Tjener på økt satsing
Flere land vil måtte mangedoble forbruket av fornybar energi.
– For Norge vil det bety en økning på mellom 9 og 14 prosent i forbruket av fornybar energi. EU forventer en økning på fem prosent i hvert medlemsland. I tillegg en viss prosentsats i forhold til landets brutto nasjonalprodukt. Storbritannia må for eksempel øke fra 1,1 til 14 prosent, mens Belgia må øke forbruket fra 2,2 til 13 prosent, sier Frisvold.
Han mener dessuten at Norge vil tjene penger på å investere mer på fornybar energi.
– Det er mindre kostbart for Norge med disse investeringene enn for mange land i Europa som må mangedoble forbruket sitt av fornybar energi. Og Norge kan faktisk tjene penger på å hjelpe andre land med å oppfylle kravene og målsettingene sine, mener Frisvold.
Les også: Regjeringen dropper energimeldingen
Kyoto-forlengelse
I desember 2009 skal alle land i verden komme frem til en forlengelse av Kyoto-protokollen om utslippsreduksjoner frem til 2020.
– EUs klimapakke vil bli krav som hvert enkelt EU-land vil måtte stå til ansvar for i domstolen i Luxemburg. Fornybardirektivet vil også komme til å gjelde oss, sier Paal Frisvold.
Får medhold
Administrerende direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, er enig i kritikken fra Paal Frisvold.
– Det er ingen grunn til at Norge ikke skal klare å følge EUs klimamål. Dersom vi ikke gjør det, vil det være en fallitterklæring, sier Stein Lier Hansen.
Han mener at økte investeringer på fornybar energi ikke vil gå ut over konkurranseevnen til industrien i Norge.
– Nei, følger vi målene, skal det ikke gjøre det. Vi skal kunne klare å følge direktivene fra EU, fastslår Stein Lier-Hansen.
Ifølge Olje- og energidepartementet vil ikke statsråd Terje Riis Johansen kommentere Berlusconi-karakteristikken fra Paal Frisvold.
Les også: Tøffe fornybar-krav fra EU