Smarttelefonens inntog har vært dårlig nytt for frittstående navigasjonsenheter. I dag er Google Maps antakelig verdens mest brukte navigasjonsverktøy.
Trolig bruker du det også selv, særlig om du har Android-telefon. Google Maps er også populær på iPhone.
Det er noen lure tips det kan være greit å kjenne til dersom du vil ha mer ut av appen.
Les også: Slik finner du ut hva Google vet om deg
Zoom med én finger
Av og til er det upraktisk å måtte bruke begge hender på skjermen. Da er det greit å vite at du kan zoome inn og ut av kartet ved å bruke én finger.
Du vet kanskje allerede at du kan trykke to ganger på skjermen for å zoome litt inn. Om du trykker to ganger, og holder finger på skjermen på andre trykk, kan du trekke fingeren oppover for å zoome ut, og nedover for å zoome inn.
Smart når den andre hånda er opptatt.
Street View uten å trykke på skjermen
Du kjenner antakelig allerede til Street View-funksjonen som lar deg se et område i kartet.
Det er mulig å kikke i Street View uten å sveipe over skjermen. I Street View-visning trykker du på ikonet med to piler i nederste høyre hjørne, så kan du bare bevege på telefonen for å se rundt deg.
Test av Logitech Megaboom: Kanskje den ultimate strandhøyttaleren?
Du kan prate til Google Maps
Enten du ikke har ledige hender eller du kjører bil – Google Maps kan du bruke håndfri.
I søkefeltet trykker du på mikrofonikonet, så sier du bare adressen, stedet eller kategorien, for eksempel «bensinstasjon» eller «minibank», så popper resultatene opp.
Vår erfaring er at talegjenkjenningen fungerer svært bra.
Les også: Tre GPS-apper du bør laste ned
Raskere navigasjon
Når du søker etter et sted i Google Maps, får du se alternative ruter og transportmetoder når du trykker bilikonet før du starter navigasjon.
Om du bare vil komme raskt i gang med navigasjon, holder du fingeren på dette bilikonet, så starter appen automatisk bilnavigasjon til det valgte stedet.
Google vet alt om deg: Google vet alt om deg: Slik kan du bruke det til noe fornuftig
Få høydeprofil
Neste gang du skal ut og sykle, er det greit å vite at Google Maps gir deg høydeprofilen for valgte rute når du velger sykkelnavigasjon.
Her vises minste og største høyde over havet, tegnet opp i en graf. Så er du forberedt på at det eventuelt blir en bratt stigning.
Denne funksjonen er ikke tilgjengelig på iOS.
TEST: Polar klarer å kombinere det enkle med det avanserte
Lagre steder
Har du funnet en spesiell kafé du gjerne vil besøke igjen? Eller kanskje du skal ut og reise, og vil lagre hotellet ditt?
Lagrer du et sted i Google Maps er det alltid tilgjengelig i kartet, merket med en stjerne. Det fine med denne funksjonen er at steder du lagrer i Google Maps på PC-en automatisk dukker opp på mobilen din, så sant du er logget inn med Google-kontoen din begge steder.
På mobilen finner du et sted, markerer det eventuelt ved å holde en finger på stedet, og trekker opp menyen fra bunnen av skjermen. Her velger du «lagre», så markeres det med stjerne.
Du finner igjen lagrede steder ved å åpne menyen i Maps og velge «Dine steder».
Les også: Dette beltet forteller deg om du blir for feit
Lagre kart
En ulempe med Google Maps har alltid vært at du ikke kan laste ned kart over hele land. Det er likevel mulig å lagre kart over relativt store områder, slik at du slipper å være koblet til internett for å sjekke kartet.
Finn et område du vil lagre, trekk opp menyen fra bunnen av skjermen, og trykk så på ikonet med tre vertikal prikker som dukker opp øverst i høyre hjørne.
Trykk deretter «Lagre kartet for bruk uten nett». Deretter justerer du hvor stort område som skal lagres. Kartet lastes så ned til mobilen.
Les også: 9 smarte Spotify-triks
Sjekk trafikken
Er det kø? Med Google Maps slipper du å lure. Aktiver trafikklaget, så ser du om det går tregt, eller trafikken står i stampe.
Åpne menyen ved å trykke på menyikonet til venstre i søkefeltet. Trykk deretter «Trafikk». Nå vises trafikkflyten som grønne, gule eller røde streker. Du får stort sett bare trafikkinformasjon for steder med mye trafikk.
Google vet dette fordi de samler inn data fra brukerne sine. Deler du posisjon med Google, er du altså med og bidrar til at andre skal få trafikkinformasjon.
Les også: Slik finner du ut hvor mye du glaner på mobilen
Få mer informasjon
Google vet det meste, inkludert åpningstider og telefonnumre. Dette har de passet på å flette inn i Google Maps.
Om du for eksempel vil finne en restaurant et sted, søker du bare etter «restauranter», så får du opp en liste med treff.
Her ser du også åpningstidene, og trykker du deg inn på resultatet ser du i tillegg telefonnummer og evetuell nettside. Smart om du vil reservere bord.
Ta bussen
Hvordan komme seg fra der du er til dit du skal med buss, bane, trikk eller båt? Bruk kollektivtransportnavigasjon.
Søk etter stedet du skal, og velg kollektivtransport som navigasjonsmetode. Når det er sagt: Det er svært mange steder i Norge dette fungerer dårlig, eller ikke i det hele tatt.
Vi har imidlertid hatt svært mye glede av denne funksjonen i store byer i andre land.
Test av Samsung Gear VR: Verden blir mye morsommere med disse brillene