Vi blir alltid nysgjerrig når det dukker opp en ny kategori verktøy og redskaper som går på batteri.
Spesielt slike som kan synes litt i grenseland for hva som er praktisk, eller i det hele tatt mulig, med en mobil strømkilde.
I sommer testet vi en batteridrevet motorsag og kunne konstatere at det var både mulig og særdeles praktisk.
Snøfreser
Nå er det igjen Ryobi som slår til. Denne gangen med en batteridrevet snøfreser, og vi var om mulig enda mer skeptisk. Dette krever både mye kraft og lang brukstid.
Selv om Ryobi har et 36 volts batteri på hele 5 Ah er ikke det mer enn 0,18 kWh. Det lukter ikke lang fresetid når batteriet skal drive en motor på 1,6 kW.
Teoretisk blir det 0,1125 time, som er så vidt under 7 minutter. Slikt blir det ikke mye snørydding av.
Men som testen viser varer batteriet veldig mye lenger enn 7 minutter. Forklaringen er selvfølgelig at en snøfreser sjelden er maksbelastet. Vi gikk løs på et snøfall på rundt 5 cm og fikk til og med låne naboenes oppkjørsel og parkeringsplass for å spe på testarealet.
Poenget var å se hvordan Ryobien klarte seg mot en 1800 watt nettdrevet, og samtidig mye billigere, utgave fra Clas Ohlson.
Den aller største forskjellen på nett- og batteridrift er naturlig nok driftstiden. På batteri er den begrenset, mens nettmaskinen holder koken så lenge det er vann igjen i kraftmagasinene. Og det er det jo.
Holdt ut lenge
Men når det er sagt så var batteritiden den aller største overraskelsen i testen.
Vi startet med et fulladet batteri og ryddet rundt 200 kvadratmeter for 5 cm snø.
Så kjørte vi litt bak huset hvor snødybden var rundt 20 cm for å se hva den presterte i dypere snø. Deretter ryddet vi fortau med en blanding av tynt og dypt, men hardere pakket snø, i ca. 40 meters lengde.
Til slutt lot vi maskinen prøve seg i snøhaugen veivesenet hadde ryddet på andre siden av gata for å belaste den enda mer.
Når alt dette var gjort var det faktisk et lys igjen i batterimåleren, og det betyr vel at det fremdeles var 20 til 30 prosent igjen av energien. Det var imponerende.
I bruk
La det være veldig klart at begge disse maskinene er tiltenkt små oppgaver. Det er langt opp til de betydelig større, selvgående totrinnsmaskinene med kraftig bensinmotor.
Skal du fjerne et tykt snølag fra store plasser eller veier, duger ingen av disse. De kan verken kaste snøen høyt eller langt. De er beregnet på gårdsplasser, oppkjørsler, terrasser og slikt, og slike arealer er det mange av. Så markedet er potensielt stort.
Batteridriften har en veldig stor fordel. Du slipper skjøteledningen. Det er det samme argumentet som gjør den store forskjellen på nett- og batteridrevne gressklippere.
Men i snøen var fordelen med batteri større enn vi var forberedt på. En skjøteledning som trekkes rundt i snøen er ikke lett å flytte på i forhold til en som ligger på en grønn plen.
Den åpenlyse forskjellen er at den synker ned i snøen, men vi opplevde også at den ellers så føyelige plastisolerte ledningen stivnet til av alle kuldegradene.
Den antok mer konsistensen av en litt myk kvist. Vi antar at en dyrere gummiisolert ledning ville vært noe bedre når gradestokken nærmet seg «grønn-Swix».
Utkast
Alle snøfresere er utstyrt med et dreibart snøutkast. Det er viktig for å få snøen dit man vil. Derfor er det nødvendig å kunne justere utkastet hele tiden.
Begge maskinene i testen hadde et som kunne dreies 180 grader fra håndtaket. For å endre vinkelen på høyden må man bøye seg fremover og justere trakten opp og ned.
Cotech-freseren har en sveiv på håndtaket som du roterer den ene aller andre veien. Ryobien har en spak som du dreier til høyre og venstre.
Her handler det om å kunne endre retning raskt og det er ingen tvil om at løsningen med spak er veldig mye kjappere enn sveiva.
Krever kraft
Det å drive en snøfreser krever kraft. Jo mer kompakt og bløtere snø, jo mer av den sorten. I en ettrinns freser er det en skovle som gjør all jobben med å samle snøen og blåse den ut.
I motsetning til i en totrinns hvor spiralformede valser trekker snøen inn mot sentrum hvor en vifte tar tak i den og blåser den av gårde med stor hastighet.
Med sin 1,8 kW store motor har ikke Cotech-maskinen noe kraftproblem. Den freste seg gjennom alt vi presenterte den for av utfordringer og kastet snøen fire, fem meter av gårde.
Litt lenger enn Ryobien, men langt fra så langt som de optimistisk oppgitte 10 meterne. Ryobi oppgir syv meter, som er litt nærmere realisme.
Batterimaskinen fra Ryobi har en motorkraft som ikke henger langt unna den nettdrevne konkurrenten. Årsaken til at de har klart å lage et batteri som kan tappes med hele 50A.
Det er nok til å mate en motor på 1600 watt som må til når et 20 til 25 cm tykt snødekke skal kastes så langt som mulig.
Uten en slik amperestyrke hadde det neppe vært mulig å lage en snøfreser på batteri. Motoren er også en børsteløs konstruksjon som både har høyere virkningsgrad og dreiemoment, er mindre og vedlikeholdsfri.
- Les også: Dette er 5 driller i én maskin
Stillhet
Det er veldig stor forskjell på støynivået på de to maskinene. Cotech-maskinen bråker fælt og ligger nok ikke mye etter fresere på bensinmotor.
Ryobien er i helt andre enden av støyskalaen. Den er stå stille at man kan ledes til å tro at den ikke duger til noe som helst når den ikke er belastet.
Men det gjør den til gangs, men selv når den hiver ut snø er støynivået svært lavt. Det er svært tydelig at de som laget denne maskinen har tenkt på ergonomi på mange områder.
Ryobien har også et kraftig LED-lys som gjør det lett å rydde snø i mørketiden. Det burde maskinen fra Cotech også hatt.
Hjulgående
En ettrinns-snøfreser har, i motsetning til større totrinnsvarianter, ingen fremdrift. Her må du også gjøre skyvejobben selv og dytte maskinen inn i snøen.
Det er ikke så tungt som det høres ut om disse maskinene brukes til oppgavene de er tiltenkt. Men de skal ikke bare skyves fremover, de skal trekkes bakover også.
Derfor har snøfreserne hjul som gjør det enkelt å vippe dem bakover og trekke dem etter deg. Hulene hjelper også til med å støtte bakenden av maskinene når «kjeften» på maskinene skyves inn i snøen.
Hjulstørrelsen er en av de store forskjellene på maskinene. Hvorfor Cotechmaskinen har så små hjul når vi opplevde hvor mye bedre de store hjulene på Ryobien var, er en gåte.
Størrelsen gjør at det mye lettere både å skyve maskinen inn i snøen og manøvrere den rundt og bakover.
Sparker bakut
Når maskinene går, roterer den spiralformede valsen med høyt turtall og drar snøen bakover langs bakken.
På den måten havner den i utkasteren med høyest mulig fart slik at den kastes så langt som mulig. Cotechmaskinen freste helt ned til underlaget og det luktet litt svidd plast når den jobbet.
Valsen ville nok slite seg til riktig arbeidsdiameter etterhvert, men vi opplevde at snøbanen gjennom maskinen var litt for høy for underlaget og at mye snø ble blåst under maskinen der vi hadde kjørt.
Ryobien oppførte seg mye mer disiplinert. Den stoppet noen mm fra underlaget og kastet ikke snø bakover. I stedet la den igjen et tynt snølag.
Ingen av maskinene fjernet altså alt, men Ryobien gjorde rensejobben best.
Ikke på grus
Siden begge maskinene jobber helt ned, eller nesten helt ned mot underlaget, er de best egnet til å rengjøre et fast dekke.
Asfalt, betongheller eller terrassebord er godt egnet, men det er ikke singel og grus.
Vi testet det ikke, men vi kan tenke oss at spesielt Cotech-maskinen ville blitt rene maskingeværet og kastet grus både forover og bakover.
Håndtering
Håndteringen og ergonomien under bruk er mye bedre med batterimaskinen. På grunn av at kabelen er så mye i veien jobbet vi mye raskere med batteri.
Men det å eie en slik handler ikke bare om bruk. Den skal håndteres mellom operasjonen også, og også her går seieren til Ryobi. Den kan enkelt klappes sammen og bli til en svært bærevennlig sak.
Hadde det ikke vært for stangen mellom utkastet og spaken så hadde det vært helt fantastisk, men man må løsne et klips og ta den ut før maskinen er maksimalt bærevennlig.
Cotech-maskinen er i utgangspunktet ikke mer kompleks, men her er det mye mer jobb å slå den sammen slik at den blir bærevennlig, for ikke snakke om at det blir en del skuer som må tas vare på.
Om du har et skur å sette maskinen i og kort vei til plassen som skal rengjøres betyr ikke dette så mye, men hvis maskinen skal tas inn, eller stuves unna mellom snøfallene, er dette et tungt argument.
Så var det prisen da
Det kan synes som denne testen er en endeløs hylling av batterimaskinen til fordel for nettkonkurrenten. Rent teknisk er det full utklassing, men når prisen på redskapen regnes inn er situasjonen en annen.
Maskinen fra Cotech koster bare 1298 kroner. Batterimaskinen fra Ryobi koster 3199, men det er ikke alt. Du må ha en lader og et batteri også, og slikt er ikke gratis.
Det finnes flere varianter av begge, men det er nok klokt å velge det største batteriet på 5 Ah. Batteriet på 4 Ah kan også brukes. Begge disse har teknologien Ryobi kaller «Dual Discharge for Max Power», som trengs for å få ut en strømstyrke på 50 A.
Den har ikke de mindre, men maskinen skal fungere på disse også.
Batteriet på 5 Ah koster 1949 kroner. Da er det bare en 5A hurtiglader til 779 kroner som mangler.
Alt i alt snakker vi om snaue 6000 kroner. I hvert fall før man har sjekket tilbudene. Da kan det være at mange heller vil holde ut med en langt billigere nettfreser.
Det finnes flere
Men batteridrift har et lite stikk igjen i ermet. Batteri og lader utgjør ikke langt unna halve prisen, men begge kan brukes til andre ting enn å rydde snø.
Folk med behov for snøfjerning har gjerne plener og hekker, trær som skal felles, og andre behov som Ryobi har 36 volts redskap til og som kan bruke de samme batteriene.
I et slikt regnestykke blir ikke en investering i portabel strøm så smertelig for lommeboka.
Men trenger du maskineri?
Det beste rådet vi kan gi før du haster til butikken for å investere i slikt maskineri er å kjøpe en snøskuffe og gjøre jobben selv.
Det er mye billigere. Og mye sunnere. De fleste av oss har bruk for litt mosjon.
Tekniske data |
||
Cotech ettrinns elektrisk snøfreser 31-5053 |
Ryobi batterisnøfreser RST36B51 |
|
Driftsspenning | 230 Volt | 36 Volt |
Effekt | 1800 watt | 1600 watt |
Oppgitt kastlengde | 10 meter | 7 meter |
Maks snødybde | 25 cm | 25 cm |
Arbeidsbredde | 46 cm | 51 cm |
Utkast | Dreibart med sveiv | Dreibart med hendel |
Høydeutkast | Manuell justering | Manuell justering |
Belysning | Nei | 2 LED-lamper |
Vekt | 14,2 kg | 21 kg (u/batteri) |