Selskapet Magenta News, som leverer lenker til artikler etter forespurte nøkkelord, ble forrige uke dømt til å betale 4,4 millioner til Mediebedriftenes klareringstjeneste for å ha krenket nettavisers opphavsrett.
Kopiering
Tingretten slo fast at tjenesten må klareres med rettighetshaverne, altså nettavisene, og at det derfor må betales vederlag.
Dommen slår fast at indeksering på nettet i praksis er det samme som kopiering.
– Enhver søkemotor, inkludert Google, må nødvendigvis fremstille eksemplarer for å kunne drive indeksering. Men det vil være i strid med alles interesser om man skulle forby Google, så her er vi i en situasjon der gjeldende rett er problematisk, sier Jon Bing, professor i rettsinformatikk, til Digi.
Vil anke
Magenta News-sjef Jørn Lyseggen er ikke enig i tingrettens konklusjon.
– Vi kopierer ikke innholdet, men analyserer det ved hjelp av våre algoritmer. Hvis du har publisert informasjon på nettet, så mener vi at du ikke kan nekte andre å analysere innholdet, sier han.
Lyseggen forbereder nå en anke.
– Helt ærlig vil jeg bli svært overrasket dersom vi ikke vinner frem. Det å lenke, det å bruke søkemotorteknologi er en viktig del av hvordan internett er bygget opp.
Trusler mot retten
Heller ikke Jon Bing tror søkemotorene blir forbudt.
– Det er snarere slik at truslene retter seg mot gjeldende rett. Her har vi en oppgave å sørge for at gjeldende rett kommer i overensstemmelse med de rettspolitiske vurderingene, altså det vi ønsker at gjeldende rett skal være, sier han.