IT

Kan ikke sende tekst, bilder eller kart til patruljene

Politiet sliter med utdaterte og gammeldagse systemer.

22. juli kommisjonen kritiserer IKT-løsningene i politiet. Patruljene har ikke terminaler eller bærbare løsninger som ville kunne gi anledning til å foreta egne søk i politiets egne systemer fra bilene.
22. juli kommisjonen kritiserer IKT-løsningene i politiet. Patruljene har ikke terminaler eller bærbare løsninger som ville kunne gi anledning til å foreta egne søk i politiets egne systemer fra bilene. Bilde: NTB scanpix
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
14. aug. 2012 - 10:53

I går fikk politi og myndigheter massiv kritikk for håndteringen av 22. juli. Kommisjonen kommer med knallhard kritikk av IKT-løsningene til politiet:

At potensialet i informasjons- og kommunikasjonsteknologi ikke ble utnyttet, blir listet opp som én av fem hovedårsaker til at innsatsen 22. juli sviktet.

Terrorangrepet: Sju år gamle planer hadde holdt

Kan ikke sende tekst

Politiet har i dag ikke muligheten i dag til å sende tekst, bilder eller kartopplysninger til patruljene.

Dersom politiet kunne sendt tekstmeldinger og kart på sambandet, ville trolig politiaksjonen 22. juli trolig gått raskere.

«22/7 avdekket at det etter alt å dømme ville ha bidratt til en raskere politiaksjon dersom man hadde hatt anledning til å sende tekstbasert informasjon, uten den sårbare avhengigheten av dårlige radio- og lydforhold, og enkel kartinformasjon om for eksempel oppmøtested.»

Les også: Slakter dårlig databruk i PST

Lite utviklet

I det operative arbeidet er IKT-systemene lite utviklet, skriver kommisjonen. De kommer med følgende kritikk:

  • En typisk norsk patruljebil har begrenset kommunikasjonsutstyr: Radio- eller nødnettsamband er det viktigste verktøyet.
  • Politiet har i dag ikke tilgang til elektronisk kartverk i bilene, dersom de ikke benytter en av de få patruljebilene der GPS er installert.
  • Politiet har ikke et eget GPS-system som vil kunne gi en patrulje oversikt over andre patruljer i nærheten.
  • Patruljene har ikke terminaler eller bærbare løsninger som ville kunne gi anledning til å foreta egne søk i politiets egne systemer fra bilene. Dette gjelder for eksempel Autosys, som er oversikt over registrerte kjøretøy, politiets eget etterretningsregister Indicia og andre politioperative system.
  • Ikke alle ansatte har mobiltelefoner som del av sitt jobbverktøy.

At politiet ikke har dataterminaler, gjør at patruljene er helt avhengig av fungerende muntlig radiosamband for å kunne kommunisere. De er også avhengig av å kontakte operasjonssentralen for å kunne søke på for eksempel et registreringsnummer.

Kjente problemer

Regjeringen har selv påpekt problemene. I statsbudsjettet for 2012 skrev de følgende:

«Dagens IKT-infrastruktur og straffesaksløsninger i politiet er ikke tilfredsstillende. Selve IKT-infrastrukturen og informasjonssikkerheten er utdatert, og straffesakssystemene er ikke tilpasset politiets behov for fleksibilitet og robusthet. En fornying av IKT-systemene i politiet er derfor helt avgjørende for politiets effektivitet og resultatoppnåelse.»

Les også:

Riksalarm stoppet av intern krangel  

Nødnettet gransket seg selv

Slik blir det nye nødnettet

Vil prioritere mobildekning for viktige personer  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.