ARBEIDSLIV

Kapital slår ut kunnskap

Hugo Ryvik
3. apr. 2002 - 12:57

Han mener mangel på industrialister er hovedårsaken til at Norge ikke klarer å utvikle teknologi som fører til etablering av industri. - Vi trenger folk med markedsinnsikt til å være mentorer for gründerne og trekke nye selskaper oppover fra starten av, sier dr. techn. Magne Fjeld til Teknisk Ukeblad.

Kjappe gevinster

- Dessverre er politikerne lite opptatt av forskningspolitikk, og tålmodig kapital er mangelvare. Bankene har som følge av bankkrisen og økt konkurranse snurpet igjen pengesekken i såkornsammenheng. Nå er det statlige kilder, forsikringsselskaper, pensjonsfond og private investorer som står for venturefinansieringen. Såkornkapital er det derimot skralt med, og mange av dagens investorer er for kortsiktige. De ønsker lav risiko og kjappe gevinster.

Fjeld hevder at vanskelighetene med å skaffe kapital gjør gründerne sårbare overfor investorenes adferd. Investorene kan lett overtale dem til å redusere eierandelene i selskapene sine.- Kapitalmakten spiller i slike situasjoner ut kunnskapsmakten, sier Fjeld.

Bred kompetanse

35 år med varierte oppgaver innen forskning, industri, markedsanalyse, økonomi, forretningsstrategi og ledelse har gitt Magne Fjeld god innsikt i problemene rundt nyskaping i Norge. Han har blant annet fartstid som professor ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) og lederstillinger i Sintef, Statoil, Norsk Hydro og Elkem. Dessuten har han erfaring fra styrene i flere nyskapende teknologibedrifter.

Automatiseringsnestoren Magne Fjeld har også utført en stor ingeniørbragd. For det amerikanske selskapet AccuRay utviklet han konsept for et reguleringssystem for fuktighet og flatevekt på tversprofiler i papirmaskiner. Produktet ble dominerende på verdensmarkedet og har solgt, inkludert medfølgende teknologi, for om lag 150 millioner US dollar årlig fra 1985 fram til nylig.

Siden i fjor har han drevet rådgivningsfirmaet Fjeld Rådgivning på heltid. Selskapet tilbyr tjenester innen automatisering, kybernetikk, prosessdata og teknologiledelse.

- Jeg har en tendens til å gå sidelengs i det jeg engasjerer meg i, sier han selv. - Dessuten liker jeg utfordringer som krever systemtenking, hvor jeg kan kombinere kunnskap og erfaring. Usikkerhets- og beslutningsanalyse dreier seg om å koble økonomi og teknologi. Dette burde ligge til rette for ingeniører, men er dessverre undervurdert i Norge.

Refser SND

Magne Fjeld hevder at gründere lett kan miste motet når de møter finansfolkene i Statens nærings- og distriktsutviklingsfond. - Vi har opplevd at prosessen tar to til tre ganger lengre tid enn ventet. Inntrykket mitt er at det er mange finansfolk og få teknisk orienterte mennesker i SND.

Han gir politikerne stryk for ikke å støtte SND. Det er en medvirkende årsak til at SND i sentrale strøk må avvise de fleste søknadene om støtte, mener han.

Skatteincentiver som erstatning for Funn-ordningen vil heller ikke være til særlig nytte for gründere, hevder Fjeld. - Gründere tjener jo ingen penger i startfasen. Dette er lite imponerende tenkning av politikerne.

Tenk på kundene

Spørsmålet om hvordan Norges forskningsråd (NFR) organiseres, betyr lite for gründerne, mener Fjeld. Hovedoppgaven for den industrielt rettede del av NFRs apparat bør være å få til mer og bedre innovasjon.

- De små gründerne blåser i forskningspolitikk. De er bare interessert i konkrete og direkte virkemiddelapparater.

Han mener store selskap som ABB, Hydro og Statoil burde være mer opptatt av NFRs bidrag og organisering. - Mye ville falle på plass av seg selv hvis man begynte med hva som er en hensiktsmessig Forskningsrådets kunder, og ikke med politiske, teoretiske eller interne prosesser.

Dårlig rekruttering

Sviktende rekruttering til naturvitenskap, matematikk og teknologisk rettede fag er også et stort problem, hevder Fjeld. - Disse fagene er en forutsetning for å drive både produksjonsindustri og avanserte tekniske tjenester i Norge, og for å bygge fremtidens samfunn i det hele tatt.

Fjeld taler varmt for elitetenkningen. Han mener at industrien må rekruttere de beste folkene fra universiteter og høyskolene når den skal konkurrere internasjonalt.

- Teknisk vitenskapsbasert utdannelse må konsentreres. Vi kan ikke opprette universiteter på hver eneste haug. Dessverre går det norske egalitære tankegodset imot denne tankegangen.

Må stimulere

Innen OECD er det en økende politisk erkjennelse av at forskning, utvikling og innovasjon må stimuleres. Fjeld oppfordrer politikerne til å se på hva Finland, Irland, Portugal og Sverige gjør for å stake ut kursen. - Sverige og Portugal satser store midler på motivasjonsarbeid. Portugal legger årlig 100 millioner kroner i potten til dette formålet.

På norske suksessområder som petroleumssektoren og maritim industri har FoU-innsatsen hatt en fenomenal avkastning. Men dette høster alt for liten anerkjennelse av politikerne, hevder Magne Fjeld.

- Foreløpig har vi hatt en utrolig flaks. Fisken, fossekraften og oljen har vært som manna fra himmelen. Kanskje vi har hatt for mange ressurser i Norge til nå, slik at vi ikke er sultne nok til å bytte kurs for å bringe landet videre etter oljeeventyret?

Magne Fjeld privat

Født: 19. september 1939 i Drammen.

Sivil status: Samboer. To barn og fire barnebarn som bor i Trondheim og Stavanger. - Jeg har det veldig bra i livet mitt nå, men det plager meg litt at jeg ikke er så tett på familien som jeg burde.

Bosted: Nyinnflyttet i en leilighet tett inntil Bærumsmarka. - Selv om jeg kommer fra Drammen, er jeg er ingen bygutt. Det er deilig å kunne spenne på seg skia rett utenfor døra og legge ut på tur.

Hobbyer: Spiller trombone i private selskap fra tid til annen. Går på franskundervisning hver uke. - Jeg reiste mye rundt i Frankrike og Italia, og ble vel inspirert av naturen, vinen og maten.

Friluftsaktiviteter: Fot- og skiturer i fjell og skog. Har konkurrert i orientering siden 14-års alderen. Deltok i 13 o-løp i fjor. - Jeg ville fått dårlig samvittighet hvis jeg ikke hadde tatt idrettsmerket et år. Det ville ikke vært et normalår.

Andre interesser: Buker mye energi på ideelle institusjoner. Leder av Norges Tekniske Vitenskapsakademis Oslo-avdeling, styremedlem og æresmedlem i Norsk Forening for Automatisering (NFA), hvor han også er med i en ny ekspertgruppe. I tillegg er han aktiv i Rotary. Tidligere han har vært i hovedstyret i NIF.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.