Statoil vil samarbeide om oljeproduksjon med selskapet KazMunaiGas, som er dokumentert å ha brutt menneskerettighetene mot selskapets ansatte.
Human Rights Watch påpeker den norske regjeringens og Statoils ansvar for å respektere menneskerettighetene i forbindelse med deres operasjoner.
Bakgrunn: Statoil vil inn i Kasakhstan
Attraktiv provins
Samtidig er Kasakhstan en av de mest attraktive oljeprovinsene, og svært attraktivt for Norge å gå inn i.
Indra Øverland i Norsk Utenrikspolitisk Institutt, NUPI, sier Kasakhstan er et av de mest attraktive landene innen oljevirksomhet. Snart skal NUPI i gang med et studium av forretningsforholdene i Kasakhstan under RussCasp-prosjektet, som finansieres av Forskningsrådet og utføres i samarbeid med Fridtjof Nansens Institutt og Econ Poyry.
Regjeringen: Vil ikke blande seg inn
Karlegger flere forhold
– Dette har vi planlagt lenge, fordi det er en svært attraktiv oljenasjon for fremtiden, sier Øverland.
I prosjektet skal NUPI se på tre forhold.
– Vi skal vurdere arbeidskonflikten som har vært, og hva som ligger bak dette. Så skal vi se på hvordan avgjørelser blir tatt, som for eksempel tildelinger av lisenser. Deretter skal vi vurdere hvordan det har gått med de tre store prosjektene som har hatt utenlandske selskaper involvert, sier Øverland.
Kan drive forsvarlig
– Er det mulig å drive forsvarlig virksomhet i et land som Kasakhstan?
– Ja, det er det. Kasakhstan har helt klart sine utfordringer og det som skjedde i forbindelse med streiken er ganske dramatisk. Men selv om Kasakhstan kanskje høres eksotisk ut for mange nordmenn er det er langt i fra et verstingland, det er nok en del andre oljenasjoner hvor forholdene er verre. Kasakhstan har en relativt konstruktiv elite som ser fremover og forsøker å bygge landet på sitt vis. Det har også en pragmatisk og konstruktiv utenrikspolitikk og samarbeider med alle land og blokker, har bidratt til atomnedrustning og forsøker å sikre nasjonale interesser i petroleumssektoren. Samtidig er det til dels store utfordringer med korrupsjon og demokrati, men det fullstendige bildet må inkludere både de positive og negative aspektene. For å forstå hvordan kasakherne forsøker å utvikle landet sitt kan det hjelpe å tenke på Sør-Korea eller Japan.
NUPIs nye Kasakhstan-arbeid vil være ferdig til høsten.