Arealene som er dekket av tette flater har de siste årene vokst raskt i Oslo og andre byer. Dette har forstyrret den naturlige vannbalansen og økt risikoen for flom i byene. Nå er det satt i gang et prosjekt i Oslo for å hindre at bygatene så lett oversvømmes, og det er et grønt prosjekt - bokstavelig talt.
– Sammen med Steen & Lund, og LINK Landskap ser vi på hvordan trær kan brukes aktivt for å opprettholde den naturlige vannbalansen i grunnen. Trær kan ha et betydelig bidrag i overvannshåndtering, sier Tormod Pedersen, disiplinleder for VA i en pressemelding fra Multiconsult.
«Banebrytende» elbusser skulle komme i fjor – nå er produsenten i kjempetrøbbel
Multiconsult er blant de første i Norge til å se på denne type løsninger. I arbeidet med rehabilitering av Bygdøy Allé ville bymiljøetaten i Oslo kommune sikre en god overvannshåndtering, og se på om det er mulig å bruke overvann til å vanne trær. Metoden er tidligere brukt i pilotprosjekter som er gjennomført i Sverige.
Det er derfor plantet ti nye kastanjer i Bygdøy Alle. Arbeidet med alléen begynte rundt påske, og den ble ferdigstilt i juni.
Grønt skifte i vannbransjen
Gjenopprettingen av kastanjealléen er et eksempel på nye løsninger som er kommet som følge av det grønne skiftet i vannbransjen. Trærne vil bidra til å minske avrenningen mot overbelastede ledningsanlegg i Oslo og andre kommuner. I tillegg utnyttes vannet lokalt, som en ressurs for trærne.
Å bruke trær som grønn infrastruktur passer godt overens med Oslos ambisiøse planer om å plante 100.000 trær i byen før 2030, mener Multiconsult.
– Bymiljøetaten gjør en helt fantastisk jobb med å innlemme vann og trær i bymiljøet. Vi har så sett nærmere på potensialet som ligger i å bruke trær som grønn infrastruktur, og er spent på å se om prosjektet er mulig i større skala, sier Pedersen.
Kikkan får 30.000 i måneden for å leie ut batteriet sitt
Jobber med naturen - ikke mot
Trekronene på kastanjetrærne fanger opp store mengder regn, slik at vannet fordamper før det når bakken. Slik forbedrer trærne vannlagringskapasiteten i jorden, og øker jordens infiltrasjonskapasitet. I tillegg fjerner trær forurensning fra overvannet.
Skyggen fra trekronene bidrar dessuten til at temperaturen i byene reduseres på de varmeste sommerdagene.
– Dette prosjektet er del av en ny trend i arbeidet med overvannshåndtering, hvor ingeniører jobber på lag med naturen, fremfor mot den. Det er gøy å bidra med å utvikle revolusjonerende metoder som bryter med preaksepterte ideer og løsninger vi har hatt i over 100 år, sier Pedersen.
Han håper at kastanjeprosjektet i Bygdøy Allé kan skape grobunn for nytt tankesett og metoder som blir billigere for fremtidens byer, og dekker flere behov enn før.
Snart blir det billigere å bytte batteri i elbiler enn motor i bensinbiler