ENERGI

Kina avviser lekkasje fra atomkraftverk

En hendelse ved et atomkraftverk i Guangdong-provinsen har ikke påvirket sikkerheten ved anlegget eller ført til radioaktive utslipp, sier kinesiske myndigheter.

Taishan-kraftverket er ett v 47 atomkraftverk i Kina.
Taishan-kraftverket er ett v 47 atomkraftverk i Kina. Foto: EDF/Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0
14. juni 2021 - 13:02

Det franske selskapet Framatome, som er medeier og operatør av Taishan-kraftverket, har ifølge CNN varslet om kritisk fare og en «nært forestående radioaktiv trussel».

I advarselen, som ifølge CNN gjengis i offisielle amerikanske dokumenter, påstås det at kinesiske sikkerhetsmyndigheter har hevet grensen for hvor høy stråling det kan være i området.

Framatome bekrefter overfor CNN at det er et problem ved kraftverket, men vil ikke si noe om den påståtte varslingen til USA.

Argon, helium og neon

Taishan-kraftverket opplyste i en kunngjøring søndag at det ikke er registrert radioaktive utslipp ved kraftverket, ifølge New York Times' korrespondent Austin Ramzy.

Kinesisk myndigheter skal ha sørget for å øke grenseverdier for å unngå stenging av kraftverket. Det skal dreie seg om lekkasje av edelgasser som argon, helium og neon.

Myndighetene i Hongkong, som ligger øst for Taishan, opplyser i en kunngjøring at hendelsen ved kraftverket fant sted 5. april, men at den ikke påvirket arbeidernes helse. Det er heller ikke registrert økt radioaktivitet, heter det.

Tredje størst i verden

Taishan-kraftverket startet driften i 2018 og er designet og utviklet av Framatome og Electricité de France.

Kina har i dag 47 atomkraftverk med en samlet kapasitet på 48,7 millioner kilowatt. Bare USA og Frankrike har større kapasitet, ifølge Ritzau.

Guvernør Jurij Jevdokimov i Murmansk viste i 2007 fram et norskfinansiert kart over atomavfallsanlegget i Andrejevabukta til daværende statsminister Jens Stoltenberg da han besøkte byen. Nå har atomsikkerhetssamarbeidet opphørt.
Les også

Norges atomsikkerhetssamarbeid med Russland har opphørt

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.