KLIMA

Kina har bygget verdens største luftrenser

Gir bedre luftkvalitet i et område på 10 kvadratkilometer.

I den kinesiske byen Xian har Chinese Academy of Science bygget et 100 meter høyt tårn som filtrerer og renser luften. De første resultatene viser at den bidra til bedre luftkvalitet i et område på 10 kvadratkilometer.
I den kinesiske byen Xian har Chinese Academy of Science bygget et 100 meter høyt tårn som filtrerer og renser luften. De første resultatene viser at den bidra til bedre luftkvalitet i et område på 10 kvadratkilometer.
Ina AndersenIna AndersenJournalist
16. jan. 2018 - 19:00

Et 100 meter høyt tårn nord i Kina, som blir kalt verdens største luftrenser, ser ut til å ha gitt en betydelig forbedring i luftkvaliteten i området. 

Systemet fungerer ved hjelp av drivhus som dekker et område på størrelse med en halv fotballbane rundt tårnet.

Her blir forurenset luft trukket inn og varmet opp av solenergi, som så stiger opp gjennom tårnet, mens det passerer gjennom en rekke lag med filtre som renser luften.

Frisk luft i 10 kvadratkilometer

Tårnet er et prøveprosjekt i Xian i Shaanxi-provinsen i Kina, og gjennomgår for tiden omfattende tester av forskere fra Chinese Academy of Sciences.

Flere målestasjoner er satt opp i området for å måle tårnets påvirkning på luftkvaliteten. 

Ifølge South China Morning Post har forskningslederen i prøveprosjektet, Cao Junji, uttalt at forbedringer i luftkvalitet har vært observert i et område på 10 kvadratkilometer de siste månedene.

Tårnet skal ha produsert mer enn 10 millioner kubikkmeter med frisk, ren luft siden oppstarten. 

Byen får mye av sin varme fra kull, og det er ikke sjelden den opplever dager med svært mye luftfourensing, spesielt på vinteren. På flere av de dagene hvor luftforurensingen har vært som verst, har tårnet klart å redusere smognivåene til moderat.

Nedskalert versjon

Prosjektet ble lansert i 2015, og sto ferdig i fjor. Målet er å finne en effektiv og lavkost metode for å trekke forurensing ut fra luften. Tårnet krever lite strøm for å virke, noe som er viktig ettersom Kina får mye av elektrisiteten sin fra kullkraft.

Teknologien i tårnet er fremdeles i testfasen, og resultatene er dermed også bare foreløpige. 

Det er en nedskalert versjon av det tårnet Chinese Academy of Sciences ønsker å bygge i andre byer i Kina i fremtiden.

I full størrelse ville tårnet vært 500 meter høyt, med en diameter på 200 meter. Området med drivhus ville dekket nærmere 30 kvadratkilometer, slik at det kunne være kraftig nok til å rense luften til en liten by, ifølge patentsøknaden, skriver South China Morning Post. 

Flere luftrensere

Tårnet i Xian er ikke den eneste storskala luftrenseren som testes ut. Teknisk Ukeblad har tidligere skrevet om den gigantiske «støvsugeren» som skal rense byluft

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Den nederlandske teknologien skal filtrere ut svevestøv med partikkelstørrelser under 10 mikrometer, og gi en bedre luftkvalitet i området rundt maskinen. 

Maskinen består av et industrielt filter, er åtte meter lang, og laget av stål. Den plasseres på toppen av bygninger, og fungerer som en gigantisk støvsuger, som gir ren luft i området rundt, og inne i bygningen den er plassert på.

Det skal kunne behandle 80.000 kubikkmeter luft i timen, og renser luft i en radius på 300 meter.

En lignende maskin testes dessuten ut i Beijing, også den er nederlandsk teknologi, men denne kan bare rense en tidel så store volum som førstnevnte løsning.

I Hong Kong er det dessuten utplassert luftrensere som kan plasseres på kollektivholdeplasser, slik at reisende kan få ren luft når de venter på trikken.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.