ELBIL

Kina tar amerikanske elbilsubsidier til WTO – igjen

Kina har igjen klagd amerikanske myndigheters subsidiering av elbilproduksjon inn for Verdens handelsorganisasjon (WTO).

Kina har klagd amerikanske elbilsubsidier inn for Verdens handelsorganisasjon (WTO). President Joe Biden har lenge ønsket å få fart på den grønne omstillingen i amerikansk økonomi.
Kina har klagd amerikanske elbilsubsidier inn for Verdens handelsorganisasjon (WTO). President Joe Biden har lenge ønsket å få fart på den grønne omstillingen i amerikansk økonomi. Foto: Evan Vucci/AP/NTB
16. juli 2024 - 07:15

Kina anklager USA for å føre en «diskriminerende proteksjonistisk» politikk. Klagen er spesielt rettet mot Inflation Reduction Act (IRA), en amerikansk tiltakspakke som blant skal sikre grønn omstilling.

Det var i mars at Kina først sendte inn klagen til WTO, og de har siden vært i samtaler med USA om subsidiene. Men etter at disse samtalene brøt sammen, har de igjen bedt WTO se på saken.

Kina fører selv en politikk med store subsidier til grønne industrier, inkludert for elbilselskaper. De avviser derimot at politikken er urettferdig.

– Vi ber igjen om at USA følger WTOs regler og ikke misbruker industripolitikken for å undergrave internasjonalt samarbeid om klima, heter det i en uttalelse fra det kinesiske handelsdepartementet.

Kinesiske myndigheter mener blant annet at den amerikanske politikken hindrer fri handel, ekskluderer varer fra andre medlemmer av WTO og øker kostnadene for den grønne omstillingen.

Tidligere i juli innførte EU en rekke midlertidige straffetoller på kinesiske elbiler. Tollsatsene varierer fra 17,4 til 37,6 prosent.

Norske olje- og gasselskaper kan bli pålagt å bygge opp store lagre for CO2-lagring framover. Bildet er fra Sleipner A-platformen.
Les også

Ny lov skal gjøre EUs industri grønnere

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.