KRAFT

Kina varsler uran-revolusjon

KRITISKE TIL URANTEKNOLOGI: Kinesiske forskere mener de står overfor et gjennombrudd som eksperter mener er både kostbar og farlig.
KRITISKE TIL URANTEKNOLOGI: Kinesiske forskere mener de står overfor et gjennombrudd som eksperter mener er både kostbar og farlig. Bilde: colourbox
Mona Sprenger, Jannicke NilsenMona Sprenger, Jannicke Nilsen
4. jan. 2011 - 14:04

En ny, effektiv og sikker prosess kan forlenge Kinas eksisterende uranressurser til bruk i atomkraftverk fra 70 til 3000 år.

Det melder det kinesiske statlige mediet, CCTV.

Les også:

Tyve års arbeide

Den nye teknikken skal være testet i et anlegg i Gobiørkenen, men det er også alt kineserne vil avsløre om den nye teknologien.

– Dette må dreie seg om breederteknologi. Kort fortalt dreier det seg om formeringsreaktorer som kan omdanne brensel som ikke er spaltbart. Kun 0,7 prosent av eksisterende uranressurser spaltbare og det brukes i dagens reaktorer, sier seniorrådgiver ved IFE, Øyvind Berg til Teknisk Ukeblad.

En formeringsreaktor (breeder-reaktor) er en kjernereaktor som kan produsere mer spaltbart materiale enn den forbruker.

Les også: Kjernekraftproblemer kan sende prisene til himmels

Gjenvinning

Det er forskere fra det statseide China National Nuclear Corporation som skal ha jobbet med teknologien i over tyve år. Det er anslått at de kjente, drivverdige uranforekomstene vil vare i 50 til 100 år til. Andre land har allerede utviklet teknikk for å gjenvinne kjernekraftbrensel, men teknikken skal være ekstremt kostbar. Noen få land har også såkalte formeringsreaktorer.

– Det foregår nå storstilt forskning på neste generasjon kjernekraft og dette er et av områdene som det fokuseres på. Spesielt Frankrike arbeider med formeringsreaktorer, forteller Berg, som understreker at han ikke kjenner til denne saken.

Les også: Truer med uran-kutt

Skeptisk

Men flere eksperter tviler allerede på det kinesiske gjenombruddet innen kjernekraft-teknologi.

Bent Lauritsen ved Risø DTU, Danmarks nasjonallaboratorium for fornybar energi, er kritisk til den praktiske driften.

– Ved å kombinere opparbeiding av brukt brensel og en formeringsreaktor, vil det være mulig, men det ligger noen vesentlige usikkerhetsfaktorer når det kommer til kommersiell drift over lengre perioder, sier Bent Lauritzen, programleder i avdeling for strålingsforskning ved Risø DTU, Danmarks nasjonallaboratorium for fornybar energi. til danske Ingeniøren.

Det er Berg enig i:

– Mye av dette er en kjent metode, men en ting er å få det til teknisk noe annet er å få det til kommersielt. Det er et problem. Dagens teknologi har vist seg å være vanskelig å konkurrere ut.

Les også: Gamle reaktorer varer ikke evig

Farlig

En teknisk prosess som forlenger ressursene i så stor grad som 60 ganger, vil være både ekstremt kostbar og, ikke minst, farlig, mener Matthew Bunn, ekspert på det kinesiske atomprogrammet og forsker ved Harvard University i USA.

Kina passerte i fjor Japan som verdens nest største økonomi, og har 13 kjernekraftreaktorer i drift og 26 under bygging.

Sverige: Derfor stoppet atomkraften

20 000 tonn uran

Kina bruker for tiden rundt 750 tonn uran i året.

Den engelskspråklige avisen China Daily anslår imidlertid at etterspørselen vil øke til 20 000 tonn uran i året innen 2020.

Kinas eksisterende uranressurser er i øyeblikket på 171.400 tonn.

Blir størst

Innen 2030 er det ventet at Kina seiler opp som verdens største atomnasjon, med USA på andre plass.

USA har i øyeblikket 104 kjernekraftverk i drift.

Les også: USA frykter terror mot IFE-reaktor

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.