Det tverrfaglige forskningsmagasinet Nature har gjort en undersøkelse hvor 2300 lesere fra hele verden svare om de mest lovende forskningslandene i 2020.
Kina scoret høyest på spørsmål om hvilket land vil ha mest forskningsinnflytelse i 2020. Hele 59 prosent rangerte Kina som det mest lovende landet.
Kinas investeringer i forskning har vokst de siste ti årene og er nå på 600 milliarder kroner årlig.
Men uansett investeringer er det bare 1,1 prosent av de spurte som ville mest sannsynlig flyttet dit ifølge Nature.
Les også: Ingeniører i Kina tjener dobbelt så mye som kolleger i Norden
Norske forskere til Kina
– Vi hadde seks store forskningsprosjekter med kinesiske partnere for til sammen 45 millioner kroner som startet opp i slutten av 2011. Det var et krav om en kinesisk samarbeidspartner sier Kina-koordinatoren i Forskningsrådet, Thomas Hansteen.
Ifølge ham fikk de søknader for 250 millioner kroner.
– Så jeg opplever stor interesse for forskningssamarbeid med Kina.
Les også: – Når kineserne bestemmer seg for å ta et marked, så gjør de det
På 14 plass i Norge
Ifølge Indikatorrapporten fra Forskningrådet er Kina et land som norske forskere samarbeider lite med når det gjelder for eksempel vitenskapelige artikler.
USA, UK, Tyskland, Sverige og Danmark er på toppen over land som norske forskere publiserer sammen med. Mens Kina havner på 14. plass.
Vanskelig etter Nobelsprisen
Konserndirektør i Det norske Veritas, Bjørn Haugland har tidligere ledet DNVs operasjoner i Kina. Ifølge ham har Nobelpristildelingen lagt imidlertid en demper på forsknings- og utdanningssamarbeidet mellom Norge og Kina. Likevel håper han at antallet norske studenter i Kina øker i årene som kommer.
– Det å sitte med førstehånds kunnskap og kompetanse fra Kina vil være en styrke for enhver person som skal inn i arbeidslivet eller ha en annen rolle i samfunnet i årene som kommer, sier Haugland.
Han sier at noen av satsingsområdene er styrking av innovasjonsevne, talentutvikling og modernisering av universiteter. Han legger til at bedre forståelser mellom to kulturer er en av de viktigste grunnene til samarbeid.
– Kina blir ikke mindre innflytelsesrik i årene som kommer!
Les også: – Lær dere kinesisk!
Vil flytte for lønn og bedre liv
Økt livskvalitet er ifølge Natures lesere den aller viktigste årsaken til å vurdere å flytte utenlands på grunn av jobb.
Økt lønn er nest viktige for 46, 3 prosent av reiselystne forskere, og 30,9 prosent er det relativt viktig.
Andre årsaker som spiller inn, er ønske om å få økt livskvalitet, oppleve en ny kultur, muligheten til å få et stabil finansiering av forskningsprosjekter og steg oppover karrierestigen.
Les også: Slik beholder du ingeniører fra utlandet
USA er også lovende
Det landet flest av Natures lesere ville flyttet til er USA - hele 18,6 prosent.
Australia og New Zealand er også populære flyttemål for 11, 5 prosent av de som deltok i undersøkelsen.
Det området færrest ville flyttet til er Afrika, bare 0,5 prosent svarte bekreftende på det.
Les hele undersøkelsen her