Denne uken arrangeres Haldenprosjektets 38. utvidede gruppemøte, i år på Røros.
Der møtes 170 deltakere fra 22 land utenfor Norge, og om lag 100 deltakere fra Institutt for energiforskning (Ife) i Norge for å presentere og diskutere resultater fra Haldenprosjektet (se faktaboks).
Under åpningsdagen mandag holdt nestleder i det statlig eide Shanghai Nuclear Engineering Research and Design Institute (Snerdi), Zhu Libing, en presentasjon der han la fram Kinas ambisiøse planer om å bygge mer kjernekraft.
Landet har ifølge World Nuclear Association 21 atomreaktorer i drift og 27 under bygging, og har som mål at kjernekraften skal ha en kapasitet på 58 GW i 2020 og 150 GW i 2030.
Les også:Norges eneste atomreaktorer kan bli lagt ned
– Verdifult samarbeid
Representanter fra Kina har de siste fem årene ifølge Haldenprosjektets leder Fridtjov Øwre vist interesse for prosjektet og vært på besøk i Halden.
Men det er første gang Kina er representert på Haldengruppens utvidede møter, som har blitt holdt med om lag halvannet års mellomrom siden 1965.
Øwre er glad at Kina er representert på årets konferanse.
– Det er så mange flinke folk der og de tar til seg det de hører og er i stand til å foredle mye av det som kommer fram på slike møter. Jeg er veldig imponert over hva de får til for tiden. Hvis vi kan komme inn og spille en liten rolle på sikkerhetssiden der, vil det være verdifullt for hele verden, sier Øwre til Teknisk Ukeblad.
– Har du inntrykk av at det trengs i Kina?
– Nei, jeg vil ikke si det slik. Jeg bare sier at de er veldig gode på engineeringarbeid, design og produksjon av utstyr. Men på feltet vi er gode på, samspill mellom menneske, teknologi og organisasjon, har de ikke noe særlig tradisjon, og der er de åpne for å lære, sier Øwre.
Les også: Frp vil redde reaktorene fra nedleggelse
Ønsker medlemskap
Zhu sier til Teknisk Ukeblad at Kina tar sikkerheten på alvor.
– Sikkerhet er det aller viktigste for kjernekraftindustrien. Hvis det skjer et uhell, vil hele verdenssamfunnet lide, slik vi så et eksempel på med Fukushima-ulykken, minner han om.
– Er internasjonalt samarbeid om atomsikkerhet viktig for Kina?
– Jeg mener at internasjonalt samarbeid på dette området er svært viktig, det foregår veldig mye viktig forskning på dette området internasjonalt. Og Halden-samarbeidet er en god plattform for arbeidet med atomsikkerhet.
– Vil dere bli med i Haldenprosjektet?
– Ja, det ønsker vi. Det er i hvert fall min mening at vi bør forsøke å bli medlem, sier Zhu.
Oppstarten av Finlands nye kjernekraftreaktor blir minst ni år forsinketLes også:
Fredsprisen
– Etter at Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris har det vært noen problemer i forholdet mellom Norge og Kina. Har det noen innvirkning på et mulig samarbeid?
– Det er vanskelig for meg å svare på det spørsmålet, det er politiske temaer, så jeg vet ikke. Kanskje det vil påvirke, kanskje ikke, sier Zhu.
– Ble dere advart om Nobel-saken før dere reiste?
– Samarbeidet med Halden er teknisk. For vår delegasjon var det ikke noe problem å få tillatelse til å reise hit. En mulig avtale kan kanskje bli påvirket av andre faktorer, men det er ikke jeg sikker på eller riktig mann til å svare på, sier Zhu.
Etter Teknisk Ukeblads intervju hadde Ife og de kinesiske representantene et møte som Ife betegner som "veldig konstruktivt", men det er ennå ikke signert noen avtale om medlemskap.
Les også: