Mens amerikanske økonomer mener Kinas sterke handelsbalanse skyldes at de gjennom sin fastkurspolitikk har opprettholdt en kunstig kostnadsfordel i forhold til land med flytende valutaer, hevder Handelsbankens Knut Anton Mork Kinas utvikling skyldes andre forhold. Arbeidsmoral, lærevillighet og evne til å ta i bruk ny teknologi, lavt privat konsum og høy investeringsvilje mener Mork er stikkord for Kinas utvikling.
Dette kom fram i en analyse lagt frem for medlemmer i Polyteknisk Forening i Oslo sentrum onsdag kveld.
Samtidig påpeker Mork at Kina har store utfordringer. Stor investeringsiver har skapt ubalanse mellom produksjonskapasitet og råvaretilgang, samt prisbobler i boligmarkedet i noen av Kinas største byer. Samtidig er fattigdommen fortsatt stor på landsbygda. Et dårlig utviklet bankvesen mener Mork også er et problem for den videre utviklingen i landet.
Mork mener myndighetene i denne situasjonen prioriterer økonomisk stabilitet fremfor en for hurtig velstandsutvikling. En kontrollert økning i BNP søkes oppnådd gjennom investeringsrestriksjoner på utvalgte områder, en gradvis utvikling av et fungerende bank og kapitalmarked, kombinert med videreføringen av fastkursregimet og en streng valutapolitikk. Selv om virkemidlene avviker fra vestlige lands finans- og pengepolitiske regimer, virker Mork å mene dette kan gi en myk overgang til mer markedsbaserte regimer lengre frem i tid.