Vannmassene i demningene ved disse kraftverkene slipper nemlig ut drivhusgassen metan fra døde dyr og planter som råtner under vannet.
Gassen, som holder på varme langt mer effektivt enn CO2, slippes ut i atmosfæren når vannet føres til kraftverkenes turbiner.
Kina er allerede verdens største produsent av vannkraft og har som mål å fordoble sin produksjon av slik kraft. Demningene som da må bygges, kan føre til en økning i utslippene av metan på rundt 8 prosent, viser ferske forskningsresultater ifølge nyhetsbyrået Reuters.
Tre Kløfter
Blant de mest omtalte vannkraftanleggene er Tre Kløfter-demningen ved Chang-elva (Yangtzekiang) i Hubei-provinsen, 1.000 kilometer vest for Kinas største by Shanghai. Den 2.335 meter lange og 185 meter høye demningen byr på store miljøutfordringer.
Sjefen for byggekontoret ved Tre Kløfter er hard og klar i sine ord: – Vi må absolutt ikke ofre miljøet vårt for å oppnå en midlertidig økonomisk velstand, erklærer Wang Xiofeng ifølge det offisielle kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.
– Vi kan ikke tillate oss å bli mindre årvåkne overfor økologiske og miljømessige problemer som Tre Kløfter-prosjektet har brakt med seg, sa Wang på en konferanse i uken som gikk. Han advarte mot en «irrasjonell utvikling» i Kina.
«Tankeløs politikk»
Følgene av den «tankeløse politikken»er flere og større jordskred, økt forurensning og lokal mangel på så vel rent vann som dyrkbar jord, framholdt Wang. Kinas statsminister Wen Jiabao har sagt at en løsning av problemene rundt Tre Kløfter må få høy nasjonal prioritet.
Ironisk nok kunne metangassen bli en velsignelse snarere enn en trussel, hvis kineserne tilpasset konstruksjonen av sine demninger og kraftverk. Det er nemlig mulig å «fange» metan, og slik metanfangst ville gi kineserne en ren og billig tilleggskilde til energi.
Kina har allerede verdens største utslipp av klimagassen svoveldioksid (SO2) og vil trolig snart gå forbi USA som største produsent av karbondioksid (CO2). Økt satsing på fornybar energi som vannkraft skal redusere disse utslippene – men skaper altså sine egne problemer.
(©NTB)