KLIMA

– Kineserne kommer!

KINESERNE SATSER: - Kineserne ser to store markedsmuligheter. Det ene er innenlands forbruk. Det andre er grønn teknologi, sier hovedtaler lord Nicholas Stern til Zero-konferansen på Gardermoen.
KINESERNE SATSER: - Kineserne ser to store markedsmuligheter. Det ene er innenlands forbruk. Det andre er grønn teknologi, sier hovedtaler lord Nicholas Stern til Zero-konferansen på Gardermoen. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Stein Jarle Olsen
29. sep. 2009 - 08:33

– Kineserne ser to store markedsmuligheter. Det ene er innenlands forbruk. Det andre er grønn teknologi, sier lord Nicholas Stern til Zero-konferansen på Gardermoen.

Økonomen ble verdenskjent da han la fram Stern-rapporten i 2006.

Den viste at utgiftene for å kutte klimagassutslipp ville øke jo lenger man ventet, og tallfestet hvor mye det ville koste å begrense verdens klimagassutslipp. Tallet var rundt en prosent av BNP hvert år.

– Kina holder løfter

Stern mener kineserne er i ferd med å ta viktige grep når landets president nå har forpliktet seg til å redusere CO2-utslippene. Stern tror kineserne kommer til å holde løftene sine.

– Når Hu Jintao sier at han vil redusere utslippene betraktelig, så mener han betraktelig. Når en vestlig politiker sier det samme, betyr det ingenting, sier Stern, som er tidligere sjefsøkonom i Verdensbanken.

Han mener USA kommer til å få større problemer med et skittent næringsliv enn det Kina gjør.

– USA kan refse Kina et par år, og så må de begynne å løpe etter dem, sier Stern.

Mener Kina satser stort

Stern er hovedtaler under Zeros klimakonferanse, og han får støtte fra flere av de andre talerne. Blant dem Jonathan Lash fra tenketanken World Resource Institute.

– Mange liker å si at Kina vinner markeder ved å ikke bry seg om skitten produksjon. Men Kina kommer ikke til å vinne markeder ved å være skitne og la være å bry seg om klima, men gjennom å være best på grønn energi. Først når det begynner å gå opp for USA, vil de få fart på seg, sier Lash.

– Vil ta ledelsen

Også Sveriges tidligere statsminister Gøran Persson har et godt inntrykk av kinesernes handlekraft på grønn teknologi.

– Jeg var i Kina nylig og møtte presidenten. De er svært godt briefet på klimaendringer og er meget opptatt av å ta ledelsen innen utviklingen av ny teknologi, sier Persson.

Han er mer bekymret for europeiske lands innsats for å utvikle den grønne industrien.

– De neste 2-5 årene vil mange land oppleve høyere arbeidsledighet, økte offentlige utgifter og høyere rente. Jeg er redd investeringene i klimateknologi kan bli utsatt, sier Persson.

– Noen blir forstyrret

I framtiden vil offentlig transport, hus, kontorbygninger og alt annet vi er borti være grønt, mener lord Stern. Han mener det skal investeres stort innen grønn teknologi framover.

– Dette er stort, og det vil drive industrien, sier Stern.

Men vi må tåle at noen får forretningene sine forstyrret, mener økonomen, som nå arbeider ved London School of Economics.

– Industrien bør se langsiktig på dette. Mye lenger enn politikerne. Det er altfor mange som ser de kortsiktige utfordringene. De som lagde hvalolje fikk ødelagt forretningen sin av petroleum. På samme måte vil den amerikanske kullindustrien også få sine forretninger ødelagt. Men vi kan ikke la dem styre butikken, sier han.

Snakker helst om gigatonn

Stern vil ikke lenger snakke om hvor mange prosent de ulike landene skal kutte, fordi landene da bare flytter utgangspunktet dit hvor det passer best.

Han vil heller snakke hvor mange gigatonn som skal kuttes.

– Det er det vi snakker om. Kina ligger nå på rundt 8 gigatonn, USA rundt 7,5 gigatonn. La oss si at Kina øker med 7 prosent. Da dobles utslippene deres på 10 år, og de firedobles på 20 år. Da slipper de ut 32 gigatonn i 2030. Det går bare ikke at Kina vokser så fort, selv om de skulle klare å halvere utslippene til 16 gigatonn. De må være tilbake på 8 gigatonn i 2030, sier Stern.

– Ser du på alle lands utslipp ser du at de store utslipperne må kutte sine utslipp i fire for at dette skal gå, sier Stern.

– Må fortsette veksten

Han advarer mot å tro at vi kan argumentere for at land som Kina skal redusere veksten.

– Blir dette en kamp mellom vekst og utslipp, kommer veksten til å vinne, sier han.

Stern er forsiktig optimistisk før København-møtet i desember. Kina har kommet med lovnader om utslippskutt. Japan kom i forrige uke med lovnader om å kutte utslippene fra 1990-nivå med 25 prosent innen 2020.

– USA er problemet

Det som mangler nå er større forpliktelser fra USA.

– Vi kan ikke fortsette med å la USA slippe unna med å si at de er et fattig og vanstyrt land. Det går bare ikke. Men vi må også ha respekt for deres politiske system. USA har mistet to tiår. Før Obama hadde de en forferdelig leder, hvis navn ikke skal nevnes, spøker Stern.

– Det er USA som er problemet nå, legger han til.

Les også: Norges enorme klimaansvar

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.