LUFTFART

Kjeller flyplass legges ned etter over 100 års drift

Landets eldste flyplass skal legges ned, vedtok kommunestyret i Lillestrøm onsdag. Flyplassen skal bli til boliger og næringsbygg.

Kjeller flyplass brukes i dag mest av de to største flyklubbene i landet, samt av en liten avdeling fra Forsvaret.
Kjeller flyplass brukes i dag mest av de to største flyklubbene i landet, samt av en liten avdeling fra Forsvaret. Foto: Paul Kleiven/NTB
10. okt. 2024 - 07:07

– Flertallet mener at vi ikke skal ha fly i lufta, men at vi skal planlegge ut ifra byutvikling, samtidig som den viktige flyhistorien på Kjeller skal ivaretas, sier ordfører Kjartan Berland (H) til NRK.

Avstemningen endte med flertall på 33 mot 22 stemmer, bestående av Høyre, Ap, KrF og Venstre, ifølge Romerikes Blad.

Kjeller flyplass ble åpnet allerede i 1912. I dag brukes den i hovedsak av de to største flyklubbene i landet, samt av en liten avdeling fra Forsvaret, som skal flytte ut i 2026.

John Eirik Laupsa peker på at det fortsat mangler en permanent løsning for småflytrafikken i Oslo-området, <i>Foto:  Norges Luftsportforbund</i>
John Eirik Laupsa peker på at det fortsat mangler en permanent løsning for småflytrafikken i Oslo-området, Foto:  Norges Luftsportforbund

Nedleggelsen skjer ikke uten motstand, og flere motstandere mener at byutviklingen på tomta kan foregå mens flyplassen drives videre.

Generalsekretær John Eirik Laupsa i Norges Luftsportforbund er skuffet.

– Kjeller er en av verdens aller eldste flyplasser i fortsatt operativ drift. Riksantikvaren ønsker å foreslå hele rullebanen for vern. Ikke minst er flyplassen landets viktigste og største for det norske småflymiljøet, som utgjør grunnskolen i norsk luftfart, sier han til TU.

Det ble gravd for å fjerne vannet ved Helltunnelen på E6 mellom Trondheim og Stjørdal etter regnværet som kom natt til tirsdag.
Les også

Vegvesenet: Fortsatt fare for flom, skred og stengte veier

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.