Innen et år eller to vil vi snakke mer med datamaskiner og de vil snakke med oss. Blant annet vil neste generasjons biler være utstyrt med snakkende datamaskiner som gir oss veianvisning til nærmeste bensinstasjon eller leser opp e-posten vår mens vi kjører.
En professor ved Stanford University i USA har studert hvordan folk reagerer på stemmer fra datamaskiner. Hans konklusjon er klar: Stemmeteknologien, som er sentral i fremtidens forhold mellom menneske og maskin, vil reflektere stereotype kjønnsoppfatninger.
– Stemmene kommer til å reflektere utbredt sosiale stereotyper, slår professor dr. Clifford Nass fast overfor The New York Times.
– Folks reaksjon på stemmer fra datamaskiner er stort sett den samme som reaksjonen på stemmer fra mennesker. De har kjønnsstereotype oppfatninger selv i de tilfellene der datastemmene objektivt sett er verken mannlige eller kvinnelige.
Dette medfører at sjansen er liten for at det vil være en «kvinnestemme» som gir deg veianvisninger når du en gang i fremtiden kjører neste generasjons BMW i Japan, mener professoren.
– Våre studier viser at veianvisning fra en kvinnestemme oppfattes som mindre presis enn den samme anvisningen fra en mannsstemme. At stemmen er dyp impliserer størrelse, tyngde og autoritet – noe som gjør at dype stemmer oppfattes som mer troverdige, forteller Nass.