TUMENER

Kjøp Borregaard, Giske!

TAUS: Næringsminister Trond Giske og andre politikere er tause vitner til at Stein Erik Hagen slakter Orkla.
TAUS: Næringsminister Trond Giske og andre politikere er tause vitner til at Stein Erik Hagen slakter Orkla. Bilde: Scanpix
Tormod Haugstad
30. sep. 2011 - 10:25

Stein Erik Hagens inntreden i Orkla var en ulykke for selskapet.

Kjøpmannen som bygde opp lavpriskjeden Rimi og ble mangemilliardær da han solgte denne til ICA, har ikke bidratt med noe annet enn fallende aksjekurs og nedbygging av det bunnsolide industriselskapet.

Hagen investerte mange av sine Rimi-milliarder i Orkla i 2004 for å tjene enda mer penger. Nå eier han 24,4 prosent av selskapet.

Hagen, som nå er styreleder, representerer en helt annen kultur enn den langsiktige og stødige kurs som Orkla var tuftet på gjennom lederskapet til Jens P. Heyerdahl d.y. og hans ”kronprins”, Finn Jebsen.

Begge ble tvunget ut av direktørstolen. Deres bitterhet blir ikke mindre av at de må være vitne til at verdier enten forsvinner eller fordeles i form av ekstraordinære utbytter til aksjonærene.

Hagen får ca. 1,3 milliarder igjen nå i november.

Slaktingen av Orkla startet med salget av lønnsomme Carlsberg. Deretter ble over 40 lokale og regionale mediebedrifter i 2006 solgt til det britiske lånebaserte Mecom.

Hagens stemme ble avgjørende i et splittet styre og hundrevis av ansatte følte svik.

Tidligere i år ble Elkem, et av verdens ledende selskaper innen miljøvennlig produksjon av materialer, solgt til China National Bluestar.

Orkla har også hentet inn mange milliarder på salg av skogseiendommer og en rekke kraftverk. Totalt anslås det at verdier for 75 milliarder allerede er solgt.

Nå har Hagen varslet at Orkla skal rendyrkes som et merkevareselskap, primært i matvarer. Derfor er verdier for rundt 30 milliarder til salgs.

Det dreier seg først og fremst om eierposten i det svenske aluminiumsselskapet Sapa med 14 000 ansatte, solenergiselskapet REC med 3900 ansatte og kjemikalieprodusenten Borregaard med 1200 ansatte.

Det mest oppsiktsvekkende i nedbyggingen av Orkla er at nesten ingen politikere har slått i bordet og advart mot en slik utvikling.

LO-leder Roar Flåthen er som ofte før unntaket. – En kynisk kapitalist, er hans karakteristikk.

Staten er nå medeier i 52 selskaper med over 300 000 ansatte.

Regjeringen ønsker mer aktivt eierskap og at staten skal engasjere seg i bedrifter som er ledende i arbeid med samfunnsansvar, teknologi, kunnskap og miljø.

Borregaard og REC tilfredsstiller de fleste kriteriene for at staten bør engasjere seg. Dette er teknologiselskaper som begge er verdensledende på hvert sitt miljøvennlige område.

Men nærings- og handelsminister Trond Giske og andre politikere er tause. De mener ingenting om at et av Norges største industrimiljøer blir partert og solgt.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.