Det mener direktør Håkon Hauan i Philips Lighting.
På Lysets dag på Eliaden 2008 denne uka tok han et oppgjør med det offentliges anbudsordninger for innkjøp av lys.
– Innkjøpsprisen vektes altfor tungt, selv om dette kun utgjør fem til ti prosent av livssykluskostnaden. Resultater er at staten, kommunene, sykehusene og forsvaret kjøper umoderne, kostbar og lite miljøvennlig belysning. De kjøper 70-tallsteknologi og tror de sparer penger, sier Hauan til TU.no.
Se videointervju med Håkon Hauan.
Ser ikke totalkostnaden
Ifølge ham er det offentlige Norge verstingene når det gjelder å vurdere totalkostnadene ved valg av lysløsninger.
Livssykluskostnadene er totalregninga for alt fra administrasjon, innkjøp, frakt og installering til drift, manpower, energibruk, reservedeler, nedmontering og resirkulering. Tommelfingerregelen er at den løsningen som velges binder 95 prosent av totalkostnadene.
– Dette er slettes ingen ny tankegang. Likevel ser vi at det mangler helhetlig tenkning innkjøpene i dag. Innkjøpsansvarlig får bonus for å velge den billigste løsningen i innkjøp og har ingen kommunikasjons med driftsansvarlig, påpeker Philips-sjefen.
Han gir følgende ferske eksempel på det han mener:
– Dyrt og dårlig
– Akershus fylkeskommune har nå ute et lyskildeanbud på vegne av flere kommuner. Her er det spesifisert at kriteriet for å vinne kun er laveste pris. Da vet jeg hva som skjer, nemlig at de billigste og mest energikrevende lysene med kortest levetid blir valgt. Dette blir garantert den dyreste løsningen til syvende og sist.
– Det er dyrt å kjøpe billig er et godt norsk uttrykk. Mange av lysene som er billigst i innkjøp kunne vært gratis og likevel bli dyrere for brukeren i det lange løp, sier Hauan.
Liten investeringsvilje
Hauan får støtte hos markedssjef Rune Bjørnstad i Osram.
– Dette er vi enige i alle i lysbransjen. Vi har i dag teknologi som kunne løst vår andel av klimagassutslippene, men hos det offentlige er det svært liten vilje til å investere litt ekstra på innkjøpstidspunktet. Det er ikke nødvendigvis store ekstrakostnader heller. Et lysarmatur som reduserer energiforbruket med 80 prosent koster en hundrelapp ekstra, forteller Bjørnstad.