Kongsberg Defence & Aerospace har signert en avtale om å kjøpe det litauske småsatellittselskapet Nanoavionics, skriver Kongsberg-Gruppen i en pressemelding tirsdag morgen.
– Ved å kjøpe opp Nanoavionics utvider Kongsberg sin romfartsporteflølje til også å ha produkter og teknologi for design og produksjon av småsatellitter, sier Geir Håøy, konsernsjef i Kongsberg-Gruppen.
Småsatelitter er, ifølge Forskning.no, satellitter som veier mindre enn 500 kilo. En underkategori av dette er mikrosatellitter som veier mellom 10 og 100 kilo. Kongsberg-Gruppen annonserte i april at de kjøpte tre slike mikrosatelitter fra Nanoavionics.
Satser på romfart
Når Kongsberg-Gruppen nå har inngått en avtale om å kjøpe Nanoavionics, er det med planer om å vokse i romteknologisektoren og bidra i Norges romambisjoner, står det i pressemeldingen.
Selskapet er allerede en av de ledende norske bedriftene på romindustri. Gjennom Kongsberg Satellite Service tilbyr de kommunikasjonstjenester for satellittdata, med verdens største kommersielle antennepark på Svardbard.
Skal oppgradere Ula-ubåtene for 436 millioner kroner
Med oppkjøpet av Nanoavionics utvider Kongsberg-Gruppen sin eksisterende satelitt- og romfartssatsning.
– Markedet for småsatellittkonstellasjoner vil øke fremover innenfor både det kommersielle og innenfor sikkerhets- og forsvarsegmenter, sier Eirik Lie, administrerende direktør i Kongsberg Defence & Aerospace.
Utvider med 6000 kvadratmeter
Selskapet åpner også nytt bygg i Arsenalet Teknologipark på Kongsberg. Det nye Cosmos-bygget er 6000 kvadratmeter stort og skal huse romfartsdivisjonen til Kongsberg.
Fv: Eirik Lie, President Kongsberg Defence & Aerospace, Christian Omholt, Director Strategic Project Space & Surveillance, Bjørn Arild Gram, Forsvarsminister (Sp), Daliborka Peki, leder for Kongsberg Teknologipark, Kari Anne Sand, Ordfører (Sp) Kongsberg, Sylvi Nærbø, Director Business Support Space & Surveillance, og Eva Kristin Eri. Bilde: Kongsberg Defence & Aerospace
Det er her produktene som skal ut i verdensrommet, skal utvikles og produseres. Det blir det største i Norge for romfartsteknologi.
- Ved å legge Cosmos her ute på Arsenalet gir det muligheter for å knytte sammen flere av våre spesielle fagmiljøer innen produksjon og utvikling, sier Lie.
Bygget inneholder et 2500 kvadratmeter stort produksjonsanlegg og vil kunne skape 100 nye jobber i lokalmiljøet, ifølge selskapet.
Kongsberg-Gruppen har inngått milliardkontrakt med Australia