INDUSTRI

Klar med første norske del til F-35

Kongsberg Gruppen er i ferd med å levere sin første F-35-del. Men foreløpig er det systemer som CROWS og NASAMS som gir arbeidsplasser og penger i kassa.
Kongsberg Gruppen er i ferd med å levere sin første F-35-del. Men foreløpig er det systemer som CROWS og NASAMS som gir arbeidsplasser og penger i kassa. Bilde: Lockheed Martin
23. okt. 2009 - 09:53

Kongsberg Gruppens ambisjon om å fortsette å vokse styrkes med det gode kvartalsresultatet som legges fram i dag:

Driftsinntektene var på 3 346 millioner kroner. Det er 31 prosent mer enn i tredje kvartal i fjor. Driftsresultatet endte på 371 millioner kroner, mot 331 millioner kroner i samme periode i 2008.

– Vi har hatt en god ordreinngang og ordrereserven er økt til 20,7 milliarder kroner ved kvartalsslutt. Vi har en betydelig omsetningsvekst. Dette har, sammen med de effektiviseringstiltakene vi har arbeidet med, gitt styrkede resultater og ytterligere bedret likviditetssituasjonen i 3. kvartal. Vi har styrket vårt grunnlag for å fortsette vår planlagte vekst, sier konsernsjef Walter Qvam i en pressemelding .

Kongsberg Gruppens toppsjef Walter Qvam vil akselerere satsing på skole, helse og forsvar i tillegg til bygg og anlegg.
Konsernsjef Walter Qvam i Kongsberg Gruppen. Foto: Trond Gram Trond Gram

F-35 og CROWS

Han påpeker at konsernets posisjon inn mot F-35-programmet er styrket. Nå er de første komposittdelene til kampflyet i ferd med å bli levert.

Kongsberg inngikk i juli en rammeavtale med Northrop Grumman Corporation på rundt 460 millioner kroner.

Men det som legger igjen store penger i kassa til den norske forsvarsgiganten er våpenstyringssystemet CROWS som det amerikanske forsvaret har kjøpt til flere av sine pansrete personellkjøretøy.

Systemet tillater personell å fjernstyre takmonterte maskingevær.

US Army har i dette kvartalet bestilt for tre milliarder kroner. Selskapet opplyser at rammekontrakten til CROWS II-programmet fra august 2007 på åtte milliarder kroner nå er nesten oppfylt.

Reserver

Kongsberg Gruppen er delt inn fire virksomheter. To er rettet mot forsvarsindustrien: Defence Systems og Protech Systems. To er rettet mot skipsfart og petroleumsvirksomhet: Kongsberg Maritime og Kongsberg Oil & Gas Technologies.

I kvartalsrapporten vises det til at konsernets sterke posisjoner og høye aktivitetsnivå i det maritime markedet opprettholdes.

Selv om kanselleringsnivået i ordrereserven fortsatt er lavt, øyner de nå en økning i utsettelser i prosjektene hos verftene. Ordreinngangen er styrket innen Subsea-området, men er noe svekket innen Offshore & Marine-området. Ettersalgsaktiviteten øker.

Ordrereserven har styrket seg betydelig gjennom hele året, og var ved kvartalsslutt på 20,7 milliarder kroner – 1,4 milliarder kroner mer enn ved forrige kvartal.

Stadig flere

Kongsberg Gruppen hadde 5 371 medarbeidere ved utgangen av september. Det er 128 flere enn ved nyttår.

I løpet av 2008 ansatte konsernet over tusen nye. Cirka hver fjerde kongsbergansatt jobber utenfor Norge.

En av årsakene til de nye ansettelsene i år er at Kongsberg Gruppen i vår inngikk konsernets største enkeltkontrakt noensinne.

Bakke-til-luft-missiler for tre milliarder kroner skal leveres til Finland, som har bestilt NASAMS II som sitt nye luftvern.

Les også: Pangresultat for Kongsberg

Gigantkontrakt gir nye jobber

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.