Kyrre Olaf Johansen brukte ikke lang tid på å bestemme seg for å ta direktørjobben i Statens vegvesen Produksjon A/S eller Mesta som selskapet nå heter.
41-åringen har så langt hatt en brattere karrierestige enn de fleste.
Mens andre hadde mer enn nok med å få ferdig sivilingeniørdiplomen, tok Johansen like godt BI-studier samtidig som oppgaven om svingninger i bardunerte master ble levert i tide.
Da den nybakte sivilingeniøren skulle starte yrkeskarrieren, falt valget på Oslo og et lite rådgivingsfirma. Deretter gikk turen til ABB og Sveits.
- Vi solgte bilen og fikk plass til alt vi eide i fire kofferter. Tiden i Sveits ble tydeligvis brukt godt, for etter seks år kom familien hjem med tre barn og en container.
- Barna lengtet etter besteforeldrene, og vi valgte å reise hjem før eldstemann skulle begynne på skolen. Det har vi ikke angret på. Tiden i Sveits ga både et stort faglig og personlig utbytte. Jeg lærte mye om prosjektledelse som jeg har fått bruk for senere. I en mellomperiode pendlet jeg mellom Baden utenfor Zürich og NCC Stockholm. På slutten merket jeg hvor slitsomt det var å være borte fra familien i uka for så å leke hest for ungene fra fredag til søndag.
Etter å ha bygd opp industrivirksomheten i NCC, nå NCC Roads, ble han headhuntet til jobben i Statens vegvesen Produksjon A/S. Som direktør i Mesta leder han 4000 mennesker. Han syns ikke ansvaret tynger, selv om han enkelte fredager må forsake Skavlans debattprogram framfor en lutftetur for å roe ned kropp og sjel.
- Jeg visste jeg ville angre dersom jeg sa nei til jobben. I dag har jeg større tro på at vi skal lykkes enn da vi startet i januar. Vi er gode på to hovedområder: Vi har en lokalkunnskap om markedet som er unik. I tillegg har vi gode kunnskaper både når det gjelder drift og vedlikehold av vei.
Da Johansen tok over ledelsen i det statseide selskapet, var en av utfordringene å slanke bedriften. 1038 ansatte har så langt søkt om frivillig avgang med økonomisk kompensasjon. Han innrømmer at første fase har vært hektisk med kortsiktig fokus på etablering av selskapet.
- Nå er vi nøkterne optimister om framtida. Vi har både en god "drive" og lagånd i bedriften.
Johansen ler mye og bedyrer at han er opptatt av at alle skal føle seg velkomne til hans kontor. Som øverste leder i en stor bedrift er det viktig å ha gode hjelpere rundt seg. Derfor har han også brukt mye tid på å plukke de riktige folkene. Ingen kvinner nådde opp denne gang.
- Jeg er ikke redd for å ansette folk som er dyktigere og mer kunnskapsrike enn meg selv. Jeg tror faktisk det er svært viktig for en leder å ha utfordringer internt, ikke omgi seg med nikkedukker, men ha medarbeidere som yter litt motstand.
For Mesta-sjefen er det viktig at lederne går foran som gode eksempler.
- Vi må vise endringsvillighet, ærlighet og være tydelig på hvilke verdier vi styrer etter. Vi må unngå å bruke så mange kanskj'er og heller si ja eller nei. Det er i hver tfall bra jeg ikke er selger. Kroppsspråket mitt avslører meg. Jeg kan leses som en åpen bok.
Mestatoppen liker klare meldinger og synes ikke det er noe nederlag å be om unnskyldning dersom meldingene blir for direkte .Han ønsker også å være tydelig i forhold til en av sine "babyer": ytre miljø.
- Jeg tror det er mulig å kombinere et godt ytre miljøarbeid med et godt økonomisk resultat.
Blikkenslagersønnen har som mål å ha 35-40 arbeidsdager i vernesko ute på anlegg. Det tror han er spesielt viktig i en oppstartsfase. I tillegg til å ha god dialog med tillitsvalgte på alle plan i organisasjonen. Veifaget kunne han lite om da han kom til Mesta, men ledelse kunne han desto mer om.
Venner får Johansen lite tid til, men han har bestemt seg for å skifte ytterkledning på huset på Nordstrand på egen hånd. Det har så langt resultert i en vond finger da hammeren havnet litt skeivt i tilslaget. Dermed blir det heller ikke så mye pianospilling for tiden.
- Pianospilling og komponering til husbruk er min måte å koble av på. I tillegg til å være sammen med ungene og lage mat. Ryktene sier at han visstnok er en svært habil kokk, og når Johansen svinger sleivene, er det helst litt avansert selskapsmat som står på menyen.
Selv om dagene kan bli lange og arbeidspresset er stort, går Mesta-direktøren aldri glipp av et foreldremøte på skolen, klassearrangementer eller Halloween-feiring med barna på seks, åtte og ti år. - Jeg prioriterte feil i forhold til familien i begynnelsen. Nå har jeg bestemt meg for at med knallhard planlegging, går det an å delta på viktige ting med ungene. Nå går jeg når jeg må.
Han rekker ikke så ofte hjem til middag på hverdagene og innrømmer at det meste av dagligdagse gjøremål faller på kona som er i full jobb som advokatfullmektig.
- Det prøver jeg å fortelle dem som er ti år yngre enn meg i dag. Det er dumt å overlate alt til partneren, Selv feirer han i år 25 årsjubileum som kjæreste med kona.