Siden 2009 har partikkelakseleratoren Large Hadron Collider ved Cern på den fransk-sveitsiske grensen fått protoner til å krasje sammen, blant annet på jakt etter den såkalte Higgs boson-partikkelen.
Stadier
Nå byttes protonene ut med blyioner, i et forsøk på å gjenskape Big Bang. Både ALICE-, ATLAS- og CMS-detektorene skal nå brukes til dette, melder BBC.
Det er millisekundene etter eksplosjonen som er mest interessant for forskerne, som tror det da fantes en annen type materie enn i universet i dag.
– Materie eksisterer i ulike stadier: Du kan ta et materiale som vann, og om du fryser det, vil det være fast, om du setter det på bordet igjen, vil det bli til væske, og om du setter det på koking, vil det bli til en gass, sier Cerns talsmann James Gillies til BBC.
– Alt er det samme, men i forskjellige stadier av materiet. Og om du tar materialer med inn i laboratorier, kan du dra elektronene av atomene, og du får en annen stadie av materiet som kalles plasma, sier han.
Les også: Cern ville investere milliarder i norske fjell: Regjeringen gadd ikke svare
Kvarker
Stadiet forskerne tror eksisterte da universet ble laget, kalles kvark-gluon-plasma.
– Og dette er det stadiet av materien du vil ha om du klarer å smelte den nukleære materien som atomer består av i dag, og dermed slipper ut det som er inni, nemlig kvarker og gluoner, sier Gillies.
Kortlivet
Ved kollisjonsøyeblikket vil det oppstå små flammekuler, som forsvinner igjen etter en brøkdel av et sekund.
– Temperaturene vil nå over ti billioner grader, en million ganger varmere enn sentrum av sola. Ved den temperaturen vil protoner og nøytroner smelte, noe som resulterer i en varm, tett suppe av kvarker og gluoner, sier David Evans, forsker ved University of Birmingham, til BBC.
Temperaturene vil bli de høyeste som noen gang er skapt i et eksperiment, sier Evans.
LEDER: Få Cern til Norge!