NETTARKIV

Klart for runde to i standardkrigen

Leif Hamnes
10. apr. 2008 - 07:17

En langvarig strid om åpne standarder, markedsmakt og omstridte godkjenningsprosesser kulminerte nylig i det ganske så sjeldne fenomenet IT-demonstrasjon i Oslos gater.

Protestaksjonen fikk etter hvert stor medieinteresse, riktignok med solid drahjelp fra nabobygget, der 500 norske og internasjonale deltakere var samlet til Friprogsenterets Go Open-konferanse.



Steile fronter

I spissen for det hele sto Steve Pepper og Håkon Wium Lie – begge to medlemmer av en rådgivende fagkomité som hevder seg oversett da Norsk Standard brukte sin ISO-stemme til å anbefale Microsofts OOXML som internasjonal åpen standard på linje med Open Document Format (ODF).

Pepper var leder av komiteen, inntil han trakk seg i protest mot Norges ja-stemme.

Eks-komitélederen har siden i brevs form bedt Næringsdepartementet granske prosessen – samt levert formell klage på saksbehandlingen til ISO. Der krever han at den norske avgjørelsen blir annullert inntil alt er ferdiggransket.

Norge kom aldri i vippeposisjon innad i ISO. Selv om den norske stemmen skulle bli omgjort, vil det dermed ikke rokke ved godkjenningen.



Ny krig rundt hjørnet

Men også Fornyingsdepartementet (FAD) har fått protestbrev fra Steve Pepper, støttet av 21 navngitte medlemmer av fagkomiteen.

Dette brevet peker mot neste store strid, en kamp der utfallet er langt mindre opplagt: OOXML som offentlig standard – eller ei.

De 21 komitémedlemmene ber ikke uventet FAD om å droppe Microsoft-standarden, og oppgir at den har tekniske mangler, motvirker fri konkurranse og er unødig kompleks.

– Dette blir helt klart et nytt stridstema, og vi vil helt klart kjempe hardt for vårt syn. To standarder er én for mye: det gjør jobben vanskeligere for både brukere og utviklere, sier Håkon Wium Lie, teknologidirektør i Opera Software.



Hele offentlig sektor

Like før jul bestemte FAD at de åpne formatene Open Document Format (ODF), PDF og HTML blir dokumentstandard i statlige etater fra og med 1. januar 2009.

FAD tar sikte på at lov- og forskriftsarbeidet går i rute slik at 1. januar blir deadline også for kommuner og fylkeskommuner. Kommunenes Sentralforbund (KS) har også sendt ut brev til alle sine medlemmer om å forberede seg på denne datoen.

I klartekst betyr det at all offentlig informasjon på nett, stat som kommune, skal publiseres som enten HTML, ODF eller PDF.

Underdirektør Svein Erik Wilthil i KS representerer brukersiden i så måte, og stiller seg på OOXML-motstandernes side.

– Størrelsen alene er et argument for å si nei. Et kodedokument på 8000 sider innbyr ikke til fri og åpen utvikling i ordets opprinnelige forstand, sier han.



Tar seg god tid

OOXML-spørsmålet ble i fjor mai lagt på is i påvente av ISO-avgjørelsen. Der ligger saken fortsatt, opplyser politisk rådgiver Jørund Leknes i FAD.

– Vi har ikke gitt Standardingseringsrådet oppdrag om å utrede OOXML som standard ennå. Det er en vurdering vi kommer tilbake til. Tidsperspektivet er usikkert. Men vi skal huske at prosessen fra start til mål vil ha tatt i overkant av to år for ODF, PDF og HTML når 1. januar 2009 kommer, sier Leknes til Teknisk Ukeblad.

Det er ikke gitt at det vil ta like lang, eller like kort, tid å få avgjort OOXML-spørsmålet, påpeker han.

– Men det gir en pekepinn. Og det er viktig å si at vi ikke kan hastebehandle et slikt spørsmål. Vi kan i alle tilfelle ikke innføre en ny standard for hele offentlig sektor uten at de har fått god tid til å omstille seg, sier Leknes.



Raskest mulig

Microsoft er på sin side utålmodige etter ISO-suksessen. Kommunikasjonsdirektør Erik Lae Solberg mener det eneste naturlige er at OOXML nå føyer seg til det offentliges standardkatalog – så fort som mulig.

– ISO-avgjørelsen er nok et ledd i denne argumentasjonen. Nå er det nesten ni måneder til 1. januar 2009, etter vår mening brukbart med tid. Jeg har liten forståelse for argumentet med tid til omstilling. Realiteten er at en stor del av offentlige instanser bruker enten OOXML-baserte systemer eller eldre Office-varianter. Det vil gi lavere omstillingskostnader å gi brukerne valget først som sist, sier Lae Solberg.

Bortfall av lisensinntekter ser han ikke på som noe problem.

– Dette gjelder webpublisering, og er i så måte ikke dramatisk. Men de som faktisk skal laste ned disse dokumentene fra nettet, bør få velge fritt, allerede fra 1. januar, sier Lae Solberg.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.