INDUSTRI

Kleven etter skandalen: – Fullstendig uakseptable forhold

Men selskapet mener de har gjort det de skulle.

Klevens skip Polar Empress, som ble bygget for GC Rieber, ble åstedet for et brutalt dødsfall da en nordkoreansk arbeider tok fyr under sveising.
Klevens skip Polar Empress, som ble bygget for GC Rieber, ble åstedet for et brutalt dødsfall da en nordkoreansk arbeider tok fyr under sveising. Bilde: GC Rieber
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
31. aug. 2016 - 06:00

Norske Kleven Maritime ante ikke at det arbeidet nordkoreanske sveisere på deres prosjekt i Polen. Likevel mener de at de har oppfylt alle sine plikter. 

Oppdatert: Teknisk Ukeblad har brukt begrepet påseplikt i denne saken, som innebærer at selskapene "skal foreta nødvendige skritt for å undersøke - og om nødvendig følge opp - at entreprenører/underleverandører nedover i en kontraktskjede tilbyr lønns- og arbeidsvilkår i henhold til allmenngjøringsvedtak".

Kleven opplyser nå at denne påseplikten ikke gjelder når arbeidet utføres i utlandet, men understreker at de har oppfylt sine forpliktelser. Kleven brukte selv også begrepet påseplikt i intervjuet (red.anm). 

Bakgrunnen for saken er, som Teknisk Ukeblad har skrevet, at en nordkoreansk tvangsarbeider omkom på norske Kleven Maritimes seismikkskip Polar Empress i 2014, da det var under bygging på Crist-verftet i Polen.

Teknisk Ukeblad kan knytte opp flere andre Kleven-prosjekter til Armex, firmaet som ansetter nordkoreanerne. 

– Veldig uheldig

Kleven forteller Teknisk Ukeblad at de ikke hadde kjennskap til de nordkoreanske arbeiderne. Samtidig mener de at den såkalte påseplikten deres er oppfylt. 

Administrerende direktør i Kleven Maritime, Ståle Rasmussen, sier til Teknisk Ukeblad at de mener de har oppfyllt påseplikten sin. <i>Foto: Tore Stensvold</i>
Administrerende direktør i Kleven Maritime, Ståle Rasmussen, sier til Teknisk Ukeblad at de mener de har oppfyllt påseplikten sin. Foto: Tore Stensvold

– Vi føler for så vidt at vi har oppfylt påseplikten. Vi oppfatter det som har skjedd som veldig uheldig, primært med tanke på dødsfallet, men også det som har blitt avdekket i ettertid, sier administrerende direktør i Kleven Maritime, Ståle Rasmussen. 

Han sier at de mener de har god oversikt over forholdene på de plassene de jobber i utlandet. 

– Det ligger implisitt i at vi jobber i et EU-land, med de regelverk og konvensjoner som Polen er underlagt, sier Rasmussen. 

– Det mener vi er en implisitt kvalifikasjon, sier han. 

– Men dere visste ikke at det ble brukt nordkoreansk arbeidskraft på skipene deres? 

– Det er riktig. 

– Fullstendig uakseptable forhold

– Men hvis dere hadde oppfylt påseplikten, så hadde dere vel visst om dette? 

– Vi har god oversikt over arbeidsvilkårene på arbeidsplassen. Vi gjennomfører en rekke løpende inspeksjoner og vi jobber aktivt med HMS-aspektet på de stedene vi er representert. 

– Så dere mener at dere oppfylte påseplikten selv om dere ikke visste hva slags type arbeidere som var der? 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Sagt opp ulovlig i verneperioden
Sagt opp ulovlig i verneperioden

– Vi oppfatter at vi har oppfylt påseplikten vår i denne problemstillingen. Som vi har sagt før har var det en overraskelse for oss at arbeidskraften har vært fra Nord-Korea. Da vi fikk denne informasjonen, tok vi umiddelbart et møte med verftet og ba dem om at det ble avsluttet. Det sier seg selv at dersom vi hadde visst om dette, så hadde vi reagert på det.  

Kommunikasjonssjef i Kleven, Ellen C. Kvalsund forklarer Teknisk Ukeblad i en epost at de ikke hadde noen årsak til å mistenke at ILO-konvensjonene om arbeideres rettigheter ikke ble håndhevet av polske myndigheter. 

– Verftsindustrien er en gjennomregulert bransje i EU og vi forutsetter at Polen følger alle relevante EU-direktiv. Nettopp at Polen er et EU-land er en av grunnene til at vi har valgt å kjøpe tjenester der, ifølge Kvalsund. 

Hun understreker at forholdene til de nordkoreanske arbeiderne har vært uakseptable. 

– Forholdene til de nordkoreanske arbeiderne ansatt av en underleverandør av vår leverandør i Polen er, slik det ble beskrevet i rapporten (fra det polske arbeidstilsynet, red.anm) fullstendig uakseptable og i strid med de krav vi har til våre leverandører, skriver hun. 

– Etter lover og regler

Også det norske selskapet Ulstein og enkelte av deres prosjekter har blitt knyttet til selskapet som ansetter nordkoreanske arbeidere i Polen. 

Teknisk Ukeblad har spurt om de mener at de har oppfylt påseplikten sin, samt om de kommer til å undersøke hvilke prosjekter som eventuelt er involvert i saken. 

Kommunikasjonssjef Lene Trude Solheim i Ulstein svarer ikke direkte på spørsmålene, men skriver i en epost at de "har gjennomført de undersøkelser som de etter lover og regler er pålagt."

– Vi har i tillegg gjennomgått og stilt klare kontraktuelle krav til leverandør i forhold til overholdelse av våre etiske retningslinjer. Dette inkluderer blant annet tydelige krav om å overholde internasjonale menneskeretter, landets og EU sine arbeidstakerrettigheter og HMS-regler og krav.

– Vi har fulgt opp disse avtalene igjennom flere år, blant annet er det gjennomført jevnlige revisjoner/kontroller.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.