Den globale vinindustrien har nå innsett at den må ta skritt for å beskytte seg mot klimaendringene og den globale oppvarmingen.
Fra Sør-Afrikas tørkerammede vingårder til Frankrikes chateauer og solrike vingårder i Australia og California sier vinprodusentene at de nå ser effektene av stigende temperaturer, og at endringer i værmønstre blir stadig alvorligere.
Dermed har de begynt å ta skritt for å beskytte industrien sin ved blant annet å flytte til kjøligere områder, plante mer hardføre druevarianter som tåler varme og beskytte druene med mer skygge.
Etter hvert blir områder som tidligere var ideelle for visse typer druer, nå mindre ideelle. Fordi druene modnes fortere, må innhøstingen skje tidligere og druekvaliteten blir dårligere.
Derfor blir for eksempel et område som Van Duzer-korridoren i Oregon, et godt stykke nord for vindistriktene i California, mer aktuelle som vindistrikter.
- TU Ekstra: Asko vil frakte mat med autonome skip
Avkjølende vind fra havet
Van Duzer-korridoren er fra før kjent som et vindistrikt, men stillehavsvinden som smyger seg inn over de solvarme vingårdene om ettermiddagen, har gjort at området nå søker om å få status som et av USAs nyeste offisielle vindistrikter.
En slik etikett gjør at vinprodusentene i området kan framheve de unike karakteristikkene ved sin vin, noe som avgjøres av klima, geografi, jordsmonn og andre faktorer.
– Selv om vi også har hetebølger som i Napa og Sonoma, kan vi regne med den kjølige ettermiddagsbrisen, kjøligere temperatur om natten og tåke om morgenen, sier Ria D'Aversa på McEvoy Ranch i Petaluma i Nord-California.
Offisielle vinområder
Petaluma fikk nylig status som USAs nyeste offisielle vinområde.
En vinprodusent i California, Ehren Jordan, sier at folk ville sett på deg som om du hadde tre hoder, om du hadde sagt at du skulle dyrke vin i Oregon for 30 år siden. Men nå har han selv kjøpt 32 hektar land i Van Duzer-korridoren og startet en ny vingård der.
Vindruer tåler hete og tørke, og produksjon av vindruer i tørre landskaper er tradisjon noen steder i Europa. Men de siste fire årene har vært de varmeste hittil i historien, og mer hete er ventet.
- Les også: Disse teknologiene kan gi mat på bordet
Dyrker 1.200 meter over havet
Derfor har for eksempel spanske Famliia Torres, som har vingårder både i Spania, California og Chile, nå kjøpt jord 1.200 meter over havet i Pyreneene som en investering i kjøligere klima.
På grunn av stigende temperatur skjer innhøstingen ti dager tidligere enn for 20 år siden, ifølge firmaets leder Miguel A. Torres og kaller klimaendringer et svært alvorlig globalt problem for vinprodusenter.
I Sør-Afrika har alvorlig tørke ført til 15 prosent lavere vinhøst, noe som gjør at det forskes på andre druetyper. I Frankrike har man begynt å dyrke vindruer i Bretagne, som før ikke var egnet for vinproduksjon på grunn av vind fra Atlanterhavet, regn og mangel på sol.