KLIMA

Klimagassutslippene har gått ned

Utslippet av klimagasser i Norge var 51 millioner tonn CO2-ekvivalenter i 2019, viser foreløpige tall. Det er en nedgang på 2 prosent fra året før.

I 2019 var utslippet størst fra olje- og gassutvinning, som sto for 27 prosent av totalen i Norge med nesten 14 millioner tonn CO2-ekvivalenter.
I 2019 var utslippet størst fra olje- og gassutvinning, som sto for 27 prosent av totalen i Norge med nesten 14 millioner tonn CO2-ekvivalenter. Bilde: Peder Qvale
Ida OftebroIda OftebroRedaktør for Digi.no og Inside Telecom
8. juni 2020 - 11:55

Utslippet var størst fra olje- og gassutvinning, som sto for 27 prosent av totalen med nesten 14 millioner tonn CO2-ekvivalenter. Likevel gikk utslippene herfra ned med nesten 2 prosent i løpet av 2019, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Mindre drivstofforbruk i transport bidro sterkest til at det samlede klimagassutslippet sank.

– Nedgangen i utslippet skyldtes i stor grad veitrafikk. Salget av bensin og autodiesel gikk ned dette året, samtidig som andelen biodrivstoff i drivstoffblandingen økte. Det resulterte i at klimagassutslippet fra veitrafikk ble redusert med 8 prosent til 8,4 millioner tonn CO2-ekvivalenter, opplyser seniorrådgiver Trude Melby Bothner i SSB.

SVs Lars Haltbrekken mener det nå er flertall på Stortinget mot elektrifisering av Equinors anlegg på Melkøya utenfor Hammerfest.
Les også

Vil stanse elektrifiseringen av Melkøya

Nedgang i transport

Klimagassutslippene fra annen transport sank med 7 prosent sammenlignet med 2018.

– Dette skyldes særlig redusert forbruk av marine gassoljer, anleggsdiesel og jetparafin, påpeker Bothner.

Ifølge statistikken over salg av petroleumsprodukter gikk salget av marine gassoljer ned med 7 prosent, mens anleggsdiesel og jetparafin gikk ned med 5 prosent.

Utslippene av klimagasser fra industri og bergverk økte med nær 2 prosent fra året før, blant annet som et resultat av økt produksjon innen aluminium- og ferrolegeringsindustrien.

Industri og bergverk er en stor utslippskilde og utgjør 24 prosent av de totale klimagassutslippene i Norge.

Tror på halverte utslipp

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) sier utslippstallene viser at regjeringens klimapolitikk fungerer.

– Nå må ikke korona bli en brems som stanser utviklingen. I stedet må vi komme ut av krisen med en styrket kraft i den grønne omstillingen av samfunnet, sier statsråden til NTB.

 

Rotevatn sier at han ofte hører fra pessimister at det ikke er mulig å nå Norges ambisiøse klimamål.

– Dette viser at det er mulig. Jeg tror vi skal klare å halvere utslippene innen 2030. Men det krever at vi fortsetter å styrke politikken, så det lønner seg å kutte utslippene, sier han.

Møter motbør

Generalsekretær Karoline Andaur i WWF Verdens Naturfond mener på sin side at det ikke er noen grunn til å slå seg stolt på brystet av tallene.

– Allerede i dag er naturen rundt oss under sterkt press på grunn av raske temperaturendringer, og mennesker mister levebrødene sine verden over. Samtidig sitter politikerne på Stortinget og diskuterer langvarige stimulanser til oljenæringen, som er vår aller største utslippskilde, sier hun til NTB.

Generalsekretæren tar til orde for at politikerne nå må være enda modigere.

– Vi er inne i det store klimatiåret hvor vi må halvere klimautslippene våre innen 2030. Det er nå politikerne må ta de skjebnetunge valgene for fremtiden, sier Andaur.

(©NTB)

En innbygger flykter fra en skogbrann i Vina del Mar i Chile i februar.
Les også

Ny virkelighet: – Dette er sånn livet er nå

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.