Oslo/Tromsø (NTB): Stortingsmeldingen om sektorvise klimahandlingsplaner skulle vært lagt fram før påske, men er stadig blitt utsatt. Nå blir det sagt at den skal komme i løpet av juni. Stortinget rekker uansett ikke å behandle den før til høsten.
– Vi har en god diskusjon i regjeringen om hvordan vi skal nå de ambisiøse målene i klimapolitikken. Dette er ikke noen vanskelig sak for oss, sier Ap-nestleder og fiskeriminister Helga Pedersen til NTB.
Upopulære tiltak
Meldingen kan bli utsatt til høsten hvis ikke Arbeiderpartiet viker for SV og Senterpartiets krav om klimatiltak i Norge, skriver Dagens Næringsliv. Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) skal vegre seg mot å innføre upopulære kutt som rammer privatpersoner og næringsliv og kan gi velgerflukt. Ap vil i større grad kjøpe utslippskvoter i utlandet.
– Det er verre med en vassen klimamelding nå uten konkrete tiltak enn at den blir utsatt til høsten og blir bedre, sier leder av Natur og Ungdom Bård Lahn til NTB.
Historisk sjanse
– Regjeringen har en historisk mulighet til å få vedtatt en offensiv klimapolitikk med sterk støtte, der man legger til rette for at folk kan ta de miljøvennlige valgene, sier leder av Naturvernforbundet Lars Haltbrekken.
Han tror det er stor vilje i befolkningen til å gjøre noe med klimatrusselen, og synes ikke signalene om utsettelse av klimameldingen er noe godt tegn.
– Det virker som utsettelsen kommer av at regjeringspartiene er dundrende uenige. Hvis meldingen blir utsatt til høsten, er det en forutsetning at statsministeren sier at hensikten er å gjøre den bedre, sier han til NTB.
Både Haltbrekken og Lahn understreker at Stortinget må ha vedtatt en klimapolitikk før Norge deltar på klimatoppmøtet i Bali i desember, hvis vi skal framstå med troverdighet.
Skal levere
Helga Pedersen sier at regjeringen skal levere en offensiv klimapolitikk, som norske velgere vil ha.
– Arbeiderpartiet har ingen grunn til å frykte velgerflukt når vi leverer konkrete, effektive og gode tiltak. Både SV og Sp har med seg gode innspill inn i debatten i regjeringen og vi vil bli enige. Vi har lovet at klimameldingen kommer i juni, og det kommer vi til å holde, sier Pedersen.
Under LOs representantskapsmøte i Tromsø onsdag, fremholdt Pedersen at regjeringens klimatiltak skal virke både i Norge og internasjonalt. Norske bidrag til kutt i andre land vil ofte gi mer for pengene, mener hun.
20 prosent av klimakvotene som hittil er blitt solgt, har imidlertid ikke hatt noen effekt på utslippene av klimagasser, viser en ny FN-rapport som er omtalt i Dagsavisen. Dette gjelder de såkalte grønne utviklingsmekanismene, Clean Development Mechanism (CDM).
Bård Lahn mener det er god grunn til å stille spørsmål ved kvotesystemet
– Jens Stoltenberg har bygd opp en forestilling om at dette kvotesystemet fungerer veldig godt, men nå viser det seg at det ikke gjør det. Man skal ikke være helt ukritisk, og tro at kvotekjøp i utlandet er det samme som å redusere utslipp hjemme. FNs klimapanel sier vi totalt må redusere klimagassutslippene med 60 til 85 prosent, og da er det noe alle land må gjøre. Jo før vi begynner på det, jo bedre er det for samfunnet, sier Lahn. (©NTB)