KLIMA

Klimakompromiss mellom G8-landene

FØRSTE CO2-PILOTANLEGG: Vattenfall byggde verdens første pilotanlegg for et CO2-fritt kullkraftverk opp mot kraftverket Schwarze Pumpe som ligger ved Spremberg sør for Berlin.
FØRSTE CO2-PILOTANLEGG: Vattenfall byggde verdens første pilotanlegg for et CO2-fritt kullkraftverk opp mot kraftverket Schwarze Pumpe som ligger ved Spremberg sør for Berlin. Bilde: Vattenfall
8. juni 2007 - 07:54

Heiligendamm (NTB-Kjetil Elsebutangen): De vil også arbeide for enighet om en ny, global klimaavtale i 2009.

G8-lederne kom fram til et kompromiss på klimaområdet under toppmøtet i den tyske badebyen Heiligendamm torsdag. Toppmøtets vertinne, den tyske forbundskansleren Angela Merkel, betegnet avtalen som en stor suksess.

Aksepterer

– Mange land har beveget seg i denne saken, sa hun.

Alle G8-landene, inkludert USA, aksepterer konklusjonene fra FNs klimapanel (IPCC) og fastslår derfor at de globale utslippene av drivhusgasser må slutte å øke, for deretter å synke betraktelig.

Men Merkel greide ikke å overtale USA til å fastsette et forpliktende mål om å kutte klimautslippene med 50 prosent innen 2050. Det hun fikk var en setning i erklæringen om at G8-landene vil «seriøst vurdere» å halvere utslippene innen 2050, slik EU, Canada og Japan har gått inn for.

– Det er ingen som kan løpe fra denne politiske erklæringen, insisterte likevel Merkel.

Kritiske

Miljøorganisasjonene sto i kø for å kritisere USA og det de ser som et svakt kompromiss.

– Forbundskansler Merkel og statsminister Blair forsøker å framstille dette som en sterk avtale. Men president Bush firte ikke en tomme. Det beste de kunne få ut av ham var en uttalelse om at deres forslag om en halvering av utslipp innen 2050 skal bli «seriøst vurdert». Det er ikke mye til milepæl, sa Philip Clapp, lederen for den amerikanske organisasjonen National Environmental Trust.

Greenpeace og Oxfam gikk også hardt ut mot Bush, mens Friends of the Earth mener avtalen fra Heiligendamm er «svak og mangler substans».

Storbritannias statsminister Tony Blair sa på sin side at denne avtalen hadde vært utenkelig selv for ett år siden. Han understreket likevel at det gjenstår enormt mye politisk og teknisk arbeid før en ny, global klimaavtale kan være i havn.

FN-regi

Avtalen fra G8-toppmøtet fastslår at FN er det egnede forumet for klimaforhandlinger. I desember avholdes FNs klimakonferanse på den indonesiske øya Bali, og det er nå økt håp om at man der kan komme i gang med reelle forhandlinger om en ny klimaavtale som skal erstatte Kyoto-avtalen når den utløper i 2012.

– Det er av aller største betydning for meg at alt skal skje innenfor FNs rammer. Ikke på et eller annet tidspunkt, men med en klar start på forhandlingene på klimakonferansen på Bali i desember, og med en klar sluttdato i 2009, slik at vi virkelig får en post-Kyoto-avtale på plass, sa Merkel.

Da USAs president George W. Bush la fram sin egen klimaplan nylig, foreslo han å samle verdens 15 største forurensere for å bli enig om langsiktige, frivillige mål for klimakutt.

Dette ble tolket som et forsøk fra Bush på å undergrave FN-forhandlingene. Men i Heiligendamm har Bush gjort det klart at USA ikke vil kjøre sitt eget løp på siden av FN, men i stedet ta aktivt del i FN-forhandlingene. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.